Pääkirjoitus: Suomalaisten arvojen uusjako näkyy puoluekannatusmittauksissa

Kuluneella viikolla julkaistiin Ylen puoluekannatusmittaus.
Kärjen muodostivat demarit, kokoomus ja keskusta, mutta mittauksen kiinnostavin osuus on kärkikolmikon alapuolella.

Vihreät oli mittauksessa neljänneksi suosituin puolue 13, 9 prosentin kannatuksella. Perässä tuli kannatustaan 10,3 prosenttiin kasvattanut perussuomalaiset.

Molemmat ryhmät ovat viime aikoina ottaneet paikkansa keskisuurten puolueiden joukossa. Vakiintuminen kertoo siitä, että perinteisen oikeisto-vasemmisto-asetelman rinnalle on tullut uudenlainen arvojako. Ilmastonmuutoksen eteneminen, maahanmuutto ja vähemmistöjen asema koskettavat suomalaisia uudella tavalla.

Perussuomalaisia kannattelee erityisesti Euroopan-laajuinen maahanmuuttokriittisyys. Vuoden 2015 jälkeen turvapaikanhakijoiden määrä Euroopassa on vähentynyt, mutta vaikea vuosi jätti jälkensä. Viimeisimpänä Saksassa koettiin hallituskriisi, kun puolueet kinastelivat maahanmuuttopolitiikasta.

Vihreät ammentaa yhtä lailla maahanmuutosta, mutta profiloituu avointen rajojen puolustajana. Lisäksi puolue pitää esillä vähemmistökysymyksiä ja ympäristöasioita.

Viime vuosina nämä teemat ovat jakaneet suomalaisia ja eurooppalaisia voimakkaasti. Siinä missä vanhat suuret puolueet puhuvat paljon työstä ja rahasta, vihreiden ja perussuomalaisten sanomat ovat tunnepitoisimpien arvokeskustelujen ytimessä.

Ilmastonmuutos ja maahanmuutto pysyvät agendalla tulevinakin vuosina. Aihepiirit ruokkivat me vastaan ne -asetelmaa, mikä on näkynyt julkisessa keskustelussa. On toivottavaa, että keskustelua opittaisiin käymään entistä arvostavampaan sävyyn. Arvot muuttuvat ja eriytyvät, mutta dialogi ei saisi katketa.


eevi.kinnunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat