Pääkirjoitus: Kotimainen ruoantuotanto on elintärkeää – Niinistön mukaan omavaraisuuden ylläpitäminen on arvo sinänsä

Rouhiainen Kari

Pääkirjoitus: Kotimainen ruoantuotanto on elintärkeää – Niinistön mukaan omavaraisuuden ylläpitäminen on arvo sinänsä

Luonnonvarakeskus julkaisi torstaina huolestuttavan ennakkotilaston. Maatilojemme määrä laskee edelleen reipasta vauhtia. Vuonna 2019 maatalous- ja puutarhayrityksiä oli Suomessa noin 46 700. Vähennystä edelliseen vuoteen oli peräti 900 tilaa, prosenteissa lähes kaksi.

Tilojen rakenteellinen muutos jatkui myös jo vuosia tutuksi tulleella mallilla. Tilojen koot kasvavat noin hehtaarin vuosivauhdilla, ja nyt maatalous- ja puutarhayrityksistä yhä useampi on yli sadan hehtaarin suuruisia. Suomalainen ruoantuotanto keskittyy siis yhä suuremmille tiloille.

Peltoalaltaan pienimmät tilat löytyvät kivisistä pelloistaan tunnetusta Etelä-Savosta, jossa keskimääräinen peltoala oli 32 hehtaaria. Peltoalaltaan suurimmat tilat sijaitsevat sen sijaan Varsinais-Suomessa, jossa keskikoko oli noin tuplaten suurempi kuin Etelä-Savossa.

Tilakoon kehitystä ei voi pitää huonona asiana, jos se takaa tulevaisuudessakin kotimaisen ruoantuotannon. Asiaa pohti myös presidentti Sauli Niinistö Maaseudun Tulevaisuuden 100-vuotisjuhlanumeroon antamassaan haastattelussa.

Niinistö korosti ruuan omavaraisuuden merkitystä Suomelle. Hänen mukaansa omavaraisuuden ylläpitäminen on arvo sinänsä ja tämän päivän tapahtumat maailmalla vain vahvistavat sitä entisestään. Niinistön mukaan maataloustuotanto on lisääntyvässä määrin elintärkeää Suomelle.

Maatilojen tehostunut toiminta, kasvanut koko ja jopa ilmastonmuutos näyttäisivät suosivan kotimaista ruoantuotantoa, mutta huolenaiheitakin on.

Viljelijöiden jaksaminen, kauppapoliittiset pakotteet sekä viljelijöiden ikääntyminen, ovat uhkia kotimaiselle ruoantuotannolle. Viime vuonna yli 70-vuotiaita viljelijöitä oli Suomessa peräti 2 800 henkilöä.

Isoja asioita ratkaistavaksi, jotta tulevaisuudessakin voisimme syödä kotimaista, puhdasta ja turvallista ruokaa.

Luetuimmat

Kommentoidut