Pääkirjoitus: Pikkukioskin ryöstö voi jättää jättimäiset jäljet — Imatralla paikataan jälleen turvattomuuden tunnetta

Kioskiryöstöt herättelivät Imatraa ikävällä tavalla viime viikolla. Imatrankosken R-kioski joutui rikoksen kohteeksi perjantaina ja Rajapatsaan R-kioski jo alkuviikosta. Tiistai-iltana tapahtunut ryöstö oli Rajapatsaalla parin kuukauden sisällä toinen ja vastasi puitteiltaan pitkälti edellistä kertaa marraskuussa. Tuolloin teon motiiviksi osoittautui huumeiden käytön rahoittaminen.

Syy on valitettavan tuttu pienistä murroista ja epätoivoisista ryöstöistä, joissa saaliiksi jää onneton rahasumma suhteessa teosta koituvaan haittaan. Lähes poikkeuksetta suurin kärsijä tilanteessa on viaton sivullinen. Tiskin takana oleva myyjä tai paikalle osunut asiakas joutuu kantamaan pelottavan ja uhkaavankin tapauksen seurauksia mahdollisesti lopun elämäänsä.

Tiukkaan vedettyjen kustannusraamien vuoksi monessa pikkuliikkeessä henkilökuntaa on paikalla vain yhden työntekijän verran. Yksinäisissä työvuoroissa tunnetaan tutkimusten mukaan yleisesti turvattomuutta. Pulmaan on vaikea löytää ratkaisua, sillä kokopäiväistä vartiointia niihin ei ole mahdollista järjestää. Sen sijaan virkavallan läsnäolo, tai ainakin sen pelko, voisi edesauttaa monen rikoksen syntymistä.

Poliisien näkyvyys vertautuu yksiköiden yleisyyteen. Poliisien määrä onkin nousemassa jälleen vaaliteemaksi, eikä suotta. Samalla resursseja olisi löydyttävä myös yhteiskunnallisten ongelmien juurisyihin, sosiaali- ja päihdehuoltoon. Säälittävät rikokset ovat kaikkien osapuolien näkökulmasta täysin turhia tekoja.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat