Pääkirjoitus: Häiriökäyttäytyminen on arkipäivää Imatralla – siihen on syytä puuttua

Santeri Tynkkynen

Imatrankosken parkkihallissa sattuu ja tapahtuu.
Imatrankosken parkkihallissa sattuu ja tapahtuu.

Häiriökäyttäytyminen on arkipäivää Imatralla. Viikko sitten uutisoimme, miten isompi poika ampui 9- ja 11-vuotiaita poikia kuula-aseella Imatrankoskella sijaitsevassa parkkihallissa. Pojat eivät saaneet fyysisiä vammoja, mutta järkyttyivät tapauksesta niin, että aikovat kiertää parkkihallin jatkossa kaukaa.

Samaisena iltana sattui välikohtaus Imatrankosken apteekin ovella. Häiritsevästi käyttäytynyttä keski-ikäistä naista ei päästetty sisään, jolloin hän ryhtyi lyömään, potkimaan, sylkemään ja puremaan. Käsittelystä sai osansa kaksi henkilöä.

Imatrankosken parkkihallista Napintorille nousevat joutuvat tämän tästä todistamaan porraskäytävässä ja hallissa tehtyä ilkivaltaa. Paikkoja on sotkettu ruoalla ja juomalla, rutattuja tölkkejä ja elintarvikepakkauksia lojuu maassa. Autoja on naarmutettu.

Arjessa kohdattu väkivaltainen käyttäytyminen ja toistuva ilkivalta ovat omiaan nakertamaan turvallisuuden tunnetta ja tyytyväisyyttä omaan elinympäristöön. On vaikea ymmärtää, mitä tekijät toiminnallaan saavuttavat.

Häiriökäyttäytymiseen on syytä puuttua, kun sitä julkisilla paikoilla havaitsee, tietysti omaa turvallisuutta vaarantamatta. Vähintään siitä on syytä ilmoittaa viranomaisille.

Vaikka tekijäjoukkoon mahtuu kaikenikäistä väkeä, on asia syytä ottaa puheiksi perheissä. Nuorten mieliin on syytä teroittaa, että yleiset käyttäytymissäännöt pätevät kaikkialla. Ei kukaan omassa kodissaankaan paisko ruokaa ja juomaa lattioille tai viskaa rutattuja tölkkejä pihamaalle. Eihän?

Erityisesti väkivaltaiseen käyttäytymiseen pitää olla nollatoleranssi.

Minna Mäkinen

minna.makinen@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat