Pääkirjoitus: Soten kaatuminen lisää Imatran seudun tuskaa — Eksoten ja kuntien umpikuja osoittaa, että keskittäminen vaatii tahdon lisäksi muskeleita

PEKKA SIPOLA

Pääministeri Juha Sipilä kertoi hallituksen erosta perjantaiaamuna pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Politiikka on todellakin rikki. Vuosikausien vääntö sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisvaltaisesta uudistuksesta lässähti perjantaina, vaikka saikin loppuhuipennuksen kivikasvoisen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) astellessa Mäntyniemeen hallituksen eronpyynnön kanssa.

Ero on historiallinen. Edellisen kerran vastaavaa on tapahtunut Suomessa vuonna 1982, jolloin asiasta ilmoitti pääministeri Kalevi Sorsa (sd.). Jälkijäristyksissä ero on kuitenkin hyttysen ininää verrattuna sote-uudistuksen kaatumiseen.

Voi vain kysyä, eivätkö maakunnan poliitikot ole evästäneet kabinettien päätöksentekokoneistoa riittävästi siitä, miten maa tällä hetkellä käytännön tasolla makaa. Harva kunta Suomessa pystyy käsi sydämellä sanomaan, että omat sote-palvelut ovat inhimilliset, tasa-arvoiset ja lainmukaiset, saati että niiden pyörittämiseen riittäisi tarpeeksi rahaa. Uudistuksen tarve on ehtinyt viime vuosikymmeninä tulla tutuksi joka ainoalle puolueelle, joten konsensuksen hakeminen olisi kuulunut niiden kaikkien vastuulle. Nöyryyttä hallitukselta, myötäilyä oppositiolta, sillä olisi päästy pitkälle.

Imatran seudulla tilanne on sitäkin kriittisempi. Yhteisen sote-piirin Eksoten kautta maakunta on keskittämisessä muita alueita edellä ja totuus on todellakin tullut eteen. Yhteisymmärryksen löytyminen siinä vaiheessa, kun jaettavana on pääsääntöisesti niukkuutta, on muodostunut ylitsepääsemättömäksi.

On vain toivottava, että seuraavat askelmerkit selviävät pian. Viiden viikon päässä häämöttävät vaalit, uuden hallituksen ja sen ohjelman kokoaminen tuntuvat nyt piinallisen kaukaisilta.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat