Pääkirjoitus: Väestökatoon on Imatralla otettu hyökkäystaktiikka, mutta pysyvätkö kaupunkilaiset mukana? – Golf-kenttä ja 50 metrin uimahalli osoittavat, että vielä täällä osataan huikennella

Silva Laakso

Pääkirjoitus: Väestökatoon on Imatralla otettu hyökkäystaktiikka, mutta pysyvätkö kaupunkilaiset mukana? – Golf-kenttä ja 50 metrin uimahalli osoittavat, että vielä täällä osataan huikennella

Imatra on rohkea, ehkä jopa huikentelevainen. Näin linjasi jo 2000-luvun alussa Imatran pitkäaikainen kaupunginjohtaja Tauno Moilanen kolmen salaman kaupunkia. Kilpailijoita piti kampittaa, ja kun se ei koolla onnistunut, se haluttiin tehdä asenteella.

Sittemmin on erävoittoja otettu muun muassa maakunnan sisällä. Erityisen ketteriä Imatralla on oltu urheilun puitteiden rakentamisessa. Esimerkiksi Lappeenrantaan visioitu monitoimiareena lobattiin Ukonniemeen. Yrittäjäpohjalta alun perin pyörinyt Aviasport-areena päätyi kuitenkin lopulta kaupunkikonsernin omistukseen, kuten viimeisimpänä näyttää tekevän golf-kenttä.

Uutisvuoksi kertoi viikonloppuna myös eräänlaisesta erikoisuudesta keskellä kaupunkia. Imatrankosken liikekeskuksen, Koskentorin, tyhjeneminen tuntuu monia muita kaupunkeja välittömämmin veronmaksajien pussissa, sillä he omistavat keskuksen tilat.

Katastrofaaliset väestöennusteet pistivät kaupungintalon väen viime vuonna totuuden eteen. Oli päätettävä, saatellaanko lähtijät suosiolla moottoritien varteen vai korotetaanko panoksia. Viimeaikaisista ulostuloista on helppo nähdä, että rukkasia ei toden totta heitetty naulaan.

Imatralla ei ole kaihdettu julkisen rahan käyttöä kaupungin elinvoiman pönkittämiseen. Komeat puitteet esimerkiksi jääurheilulle, jalkapallolle, pesäpallolle, hiihdolle ja seuraavaksi näillä näkymin golfille on pistetty pystyyn pitkälti kaupunkilaisten takuilla. Ei ihme, että jonossa tasapuolisuuden vaatimuksineen ovat olleet jo pitkään muun muassa jääpalloilijat.

Kunhan Immolan viheriöiden kanssa päästään maaliin, odottaa vuoroaan uusi uimahalli. Imatralaiskäyttäjien maksurasitusta kevennettäisiin mieluusti urheilumatkailijoiden pussista. Heidän houkuttelu edellyttäisi kuitenkin hallin viemistä Ukonniemeen, jota osa kantakaupunkilaisista purnaa painokkaasti.

Kaasupoljinta onkin alettu kaupungintalolla hellittää. Kevät näyttää, riittääkö päättäjillä enää vauhtia, jos äänestäjät alkavat jäädä kyydistä.

Luetuimmat

Kommentoidut