Pääkirjoitus: Vuoksenniskalla tehtiin päänavaus — Tupakoijat saadaan kyllä kielloilla ahtaalle, mutta helpommalla päästäisiin, jos huomaavaisuutta riittäisi kaikille

Mika Strandén

Pääkirjoitus: Vuoksenniskalla tehtiin päänavaus — Tupakoijat saadaan kyllä kielloilla ahtaalle, mutta helpommalla päästäisiin, jos huomaavaisuutta riittäisi kaikille

Savuke käryää entistä harvemman suupielessä. Tupakointi Suomessa on vähentynyt jo vuosikymmenten ajan, vaikka naisten kohdalla lasku onkin 2010-luvulla hidastunut. Käytännössä aikuisväestöstä enää reilu kymmenes tupakoi säännöllisesti. Nuorilla osuus on seitsemän prosentin paikkeilla.

Samalla kun kohtalotoverit rinnalta hupenevat, kiristyy yhteiskunnan ote tupakoijan elämästä. Savuttomia alueita ja kokonaisia työpaikkoja on yhä enemmän. Tupakoinnin terveyshaittoja nostetaan terävästi esiin yksilöiden hyvinvoinnista puhuttaessa.

Toista vuotta sitten voimaan tuli laki parveketupakoinnin kieltämisestä. Viime viikolla pykälät kävivät ensimmäistä kertaa toteen myös Imatralla. Vuoksenniskalainen asunto-osakeyhtiö Vuoksenharju linjasi jo viime vuoden lopulla ylimääräisessä yhtiökokouksessaan, että asukkaille tehty kysely antaa selkänojan asiassa etenemiselle. Kiinteistö haki kieltoa ympäristötoimesta ja uuden kuulemiskierroksen jälkeen sen myös sai.

Kun Uutisvuoksi vieraili taloyhtiön pihalla viime talvena, tuli selväksi, että kielto jakoi mieliä. Tupakoijille muutos voikin näyttäytyä holhouksena, joka ulottuu nyt myös oman kotioven sisäpuolelle. Samalla muihin asuntoihin leviävä tupakansavu häiritsee niiden asukkaita omissa kodeissaan. Juuri tähän myös kiellot perustuvat.

Vuoksenniskan esimerkki saattaa tuottaa Imatran seudullakin lisää kieltohakemuksia. Viranomaisen linjaveto on ehdoton ja selkeyttää tilannetta, jos se on riitainen. Naapurisovun kannalta parempaan ja yhteiskunnan kannalta halvempaan lopputulokseen päästäisiin kuitenkin maalaisjärjellä ja toisten huomioon ottamisella.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut