Pääkirjoitus: Pienikin voi olla kaunista – Kokoa tärkeämpää Imatran uuden asemarakennuksen suunnittelussa on kiinnittää huomiota käytännöllisyyteen

Keskusaseman tienoo Imatran Mansikkalassa kokee lähivuosina täydellisen muodonmuutoksen. Vuonna 1977 valmistunut nykyinen asemarakennus joutuu väistymään muutamaa kokoluokkaa pienemmän uudisrakennuksen tieltä.

Purkamispäätöksen taustalla on rakennuksen huono kunto ja epäkäytännöllisyys. Peräti 85 prosenttia 5 900 neliötä käsittävän kiinteistön tiloista on jo tyhjillään, ja käräjäoikeuden muutettua Lappeenrantaan järkisyitä rakennuksen säilyttämiselle on jälleen yksi vähemmän.

Keskusaseman kohtalo on kytenyt jo pitkään, sillä pelkästään akuuttien korjausten kustannusarvio on yli kaksi miljoonaa euroa seuraavan neljän vuoden aikana. Laskelmat remonttikustannuksista olivat lopulta liikaa tiloja hallinnoivalle kiinteistöyhtiölle. Sen suurin osakas on 35 prosentin osuudellaan Imatran kaupunki, jolle lankeaa tiloista vuositasolla noin 150 000 euron kustannukset.

Keskusaseman säilyttämisen puolesta ei taatusti synny samanlaista kansanliikettä kuin Lähteen talon ja kerhotalo Koskiksen taakse. 1970-luvun harmaata virastoarkkitehtuuria edustava järkäle on Vuoksen rantaviivaa myötäilevään sijaintiinsa nähden enemmänkin maiseman ankeuttaja kuin kaunistaja. Masentavinta kuitenkin on se, mitä rakennuksen tyhjillä liikekäytävillä on – tai pikemminkin ei ole.

Uutta asemarakennusta tulisi suunnitella käytännöllisyyden ehdoilla. Kaupallista rakentamista ei ole syytä havitella yhtään sen enempää kuin sille on tilausta. Koko ei ole asemarakennuksessa keskeistä, vaan se minkälaisen mielikuvan se jättää matkailijoihin.

Tärkeitä näkökulmia ovat tällöin esteettömyys, selkeys, siisteys ja riittävät odotustilat, joita täydentävät kioski- ja kahvilatoiminta.

Ilkeät kielet ovat jo ennättäneet kuiskimaan, että keskusaseman purkamisen myötä junat ajavat jatkossa Imatran ohi. Tällaiset puheet voi jättää omaan arvoonsa. Junamatkustaminen on kasvanut Imatralla viime vuosina, ja kaksoisraiteen valmistuttua kapasiteetti nousee entisestään. Asemalla on paikkansa jatkossakin, vaikka sitten hieman pienempänä versiona.

joonas.tapaninen@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset