Pääkirjoitus: Örvellys ei kuulu Eduskuntataloon

Eduskunta kävi viime viikolla ajankohtaiskeskustelun seksuaalisen ahdistelun kitkennästä, ja päätti myös uuden alkoholilain sisällöstä. Siinä välissä perussuomalaisten ryhmä vietti eduskunnassa pikkujoulua, joiden yhteydessä molemmat aiheet tulivat ikävällä tavalla esille.

Alkoholin käytön takia ennenkin lööppeihin päätynyt kansanedustaja Teuvo Hakkarainen oli juovuksissa käynyt käsiksi entiseen ryhmätoveriinsa, mutta nykyisin kokoomusta edustavaan Veera Ruohoon. Vasta toisen poliisikansanedustajan Kari Tolvasen (kok.) väliintulo sai Hakkaraisen päästämään irti. Lisäksi vielä eduskuntaryhmän avustaja hankkiutui samoissa pikkujouluissa niin kovaan humalaan, että tarvitsi lääkärikansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) apua.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.) antoi Hakkaraiselle huomautuksen kansanedustajalle sopimattomasta käytöksestä. Omalta eduskuntaryhmältään Hakkarainen sai vakavan varoituksen. Hakkarainen myös luopuu itse puolueen toisen varapuheenjohtajan tehtävästä. Rangaistukset olivat paikallaan.

Hakkaraisen törttöilyn taustalla on hänen omien sanojensa mukaan alkoholiongelma, mutta se ei ole selitys huonolle käytökselle. Toiminnallaan Hakkarainen murentaa eduskunnan arvovaltaa ja kansanedustajien kansalaisten keskuudessa nauttimaa arvostusta, joka ei tähänkään asti ole ollut kovin korkealla.

Perussuomalaisten juhlien seuraamukset saivat puhemies Lohelan kysymään eduskuntaryhmiltä, pitäisikö pikkujoulujen viettäminen eduskunnan tiloissa kokonaan lopettaa. Kielto on harkitsemisen arvoinen. Känninen örvellys, ahdistelu ja oksentelu eivät kuulu arvokkaaseen Eduskuntataloon.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut