Seurakuntafuusion ratkaisu lähenee

Kai Skyttä

Vuoden päästä Imatran seudulla on erittäin todennäköisesti yksi seurakunta vähemmän. Rautjärven seurakunnan lakkauttamisessa ja sen fuusioimisessa Ruokolahden seurakuntaan lähestyvät ratkaisun hetket.

Mikkelin tuomiokapituli odottaa saavansa kirkkovaltuustojen lausunnot asiasta helmikuun puoliväliin mennessä. Tässä tapauksessa paikallispäättäjien mahdollinen vastahankaisuus tuskin enää paljoa painaa. Kirkkohallitus sanoo viimeisen sanan. Se voi lain mukaan tehdä parhaaksi näkemänsä päätöksen riippumatta siitä, mitä seurakunnat sanovat.

Rautjärven seurakunta perustettiin Suomen senaatin päätöksellä vuonna 1859.

Linjanvetonsa kirkon hallinto teki käytännössä jo aikaa sitten. Tätä fuusiokeskustelua eivät alun perin käynnistäneet seurakunnat itse, vaan tuomiokapituli paimenkirjeillään. Niissä kerrottiin, että Rautjärven seurakunnan taloudellinen kestokyky on tulossa tiensä päähän.

Tilastot ovat olleet enteellisiä. Rautjärven seurakunnan jäsenmäärä putosi viime vuonna ensi kerran alle 3 000:een. Paineet uudistuksiin ovat siten kasvaneet koko ajan.

Hyvin ei mene Ruokolahdellakaan. Nykymenolla seurakunnan jäsenmäärän kuihtuminen 4 000:n huonommalle puolelle on enää parin vuoden asia. Todennäköisesti seuraava vaihe on palata seudullisissa rakennemuutoskeskusteluissa siihen, mistä aikanaan aloitettiinkin. Suunnitelma A oli yhdistää yhdeksi seurakunnaksi koko Imatran-Parikkalan väli.

Seurakuntien yhdistely on niiden jäsenille suuri tunneasia. Raha tai oikeammin sen puute vain lukee lakejaan, vaikka tekisi kuinka kipeää.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.