Pääkirjoitus: Harmaa talvi tuo monenlaista päänvaivaa

Viidettä kuukautta jatkuva loputon marraskuu vetää monet yrittäjät mietteliääksi. Etelä-Suomessa ulkoliikuntaa on ollut hiihtolomien aikana hankala järjestää, kun viimeisetkin ladut ja luonnonjäät sulavat.

Liikuntamatkailijat tähyävät pohjoisen hankia ja etelässä urheilukauppiailta jäävät sukset myymättä.

Imatralla sentään pystyttiin tarjoamaan hiihtomahdollisuus ensilumen ladulla lokakuusta helmikuuhun, mutta reittiä jouduttiin vähän väliä lyhentämään.

Ilmastonmuutos lyhentää ja lämmittää Suomen talvia, mutta yhdestä vetisen harmaasta talvesta ei kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Vuosi sitten tammikuussa lunta tuli tupruttamalla ja tykkylumien kuormittamat puut pitivät sähkönjakelufirmojen korjaajat kiireisinä. Ilmastonmuutos oli päällä jo silloinkin.

Liikuntamatkailu on Imatralle yksi tärkeä elinvoiman lähde tulevina vuosina. Ensilumen latu on osa sitä ja sen ylläpitämiseen on syytä satsata. Pelkällä tykkilumella matkailijoita ei kuitenkaan jatkossa saa Ukonniemen talvisiin maisemiin.

Kylpylöissä voi kellua sateisen harmaalla säälläkin, mutta ohjelmayritykset ja hiihtomajan pyörittäjät kaipaavat lumista maisemaa ympärilleen, että asiakkaita riittäisi.

Lauhat talvet alkava näkyä myös talvisten liikuntalajien harrastajamäärissä. Juniorit suuntaavat sisälajeihin. Hiihtokisoissa osanottajamäärät kutistuvat ja jääpalloilijoilla ei ole Imatralla tietoakaan omasta kentästä.

jarmo.hamalainen@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Kommentoidut