Pääkirjoitus: VM:n talousennuste on odotetun synkkä – Valoa kajastaa palveluissa

Valtiovarainministeriön tuoreimman talousennusteen tekeminen on tällä kertaa ollut vaikeampaa kuin juhannusilmojen povaaminen kohdalleen. Sumua lisää se, ettei koronan käyttäytymisestä tiedetä vielä kaikkea, eikä toimivaa rokotetta ole vielä esitelty maailmalle.

VM:n kesäkatsaus lähtee siitä, että korona hiipuisi pois, eikä syksy tuo maahamme uutta epidemian aaltoa. Täysin arvailujen varassa on myös maailmantalouden toipuminen, tai pahemmassa tapauksessa taantuminen.

Kansantaloutemme tuotantoa mittaava bruttokansantuote supistuu VM:n arvion mukaan tänä vuonna kuusi prosenttia, ja kääntyy pieneen kasvuun ensi vuonna. Suurempiakin miinuksia ovat ennusteissaan kevään mittaan esittäneet muun muassa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos toukokuussa sekä eri finanssilaitokset. Siihen nähden VM:n arvio on yllättävänkin maltillinen.

Inhimilliseltä kannalta karuinta luettavaa ovat VM:n ennusteet työttömyydestä, joka kasvaisi viime vuoden vajaasta seitsemästä prosentista ensi vuonna jo yhdeksään prosenttiin.

Tämän vuoden huhtikuun lopussa työ- ja elinkeinoministeriön rekisterissä oli yli 430 000 työtöntä työnhakijaa. Yhdessä kuukaudessa lisäystä tuli 124 000. Kokoaikaisesti lomautettujen määrä ponkaisi niinikään 150 000:lla lyhyellä jaksolla. Satojen tuhansien työttömyys rassaa kansataloutta vielä pitkään, mutta on ennen kaikkea järkytys jokaiselle työhaluiselle itselleen.

Oliko VM:n ennusteessa juhannuseväiksi mitään hyvää? Myönteistä virettä katsaus on näkevinään etenkin palvelualoilla, kun koronarajoituksia on ryhdytty poistamaan ja lieventämään. Kulutus kääntynee nousuun jo nyt kesäkuussa. Kaupoissa ja ravintoloissa onkin taas alkanut liikkua asiakkaita.

Sekä kotitalouksien kulutus että yritysten investoinnit ovat kuitenkin riippuvaisia luottamuksesta tulevaisuuteen. Vielä nyt viestit ovat ristiriitaisia.

Ilkka Pohjalainen

ilkka.pohjalainen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset