Päätoimittajan kirje: Taidamme olla kiinnostuneita samasta asiasta – Elämämme on nyt hyvin erilaista, ja haluan auttaa sinua ymmärtämään, mitä se tarkoittaa

Mari Pajari

Päätoimittajan kirje: Taidamme olla kiinnostuneita samasta asiasta – Elämämme on nyt hyvin erilaista, ja haluan auttaa sinua ymmärtämään, mitä se tarkoittaa

Erikoinen kevät. Yhtäkkiä vietän perheeni kanssa tiheän läheisyyden aikaa, joka on päivä päivältä valoisampi ja lämpimämpi. Kalenterit ovat tyhjentyneet iltojen kiireistä. Liikumme paljon yhdessä, leivomme, saunomme, luemme. Mutta vatsanpohjassa on kalvava tunne.

Miten meidän käy? Kiinalaiselta torilta lähtenyt virus lamauttaa kansainväliseen yhteistyöhön perustuvaa järjestystä, yrityksiä ja myös ihmismieliä. Vanhukset ja sairaat ovat hengenvaarassa. Kaikki muutkin sopeutuvat elämään hyvin erilaista elämää kuin ennen.

Minun tapani käsitellä asioita on etsiä niistä tietoa. Käyn läpi erilaisia näkökulmia ja rakennan pala palalta omaa käsitystä. Koronaviruksesta olen lukenut viime aikoina paljon. Koska seuraamme tarkasti sisältöjemme käyttöä, tiedän, että niin olet tehnyt sinäkin. Uutisvuoksen verkkosivuilla on viime viikkojen aikana ollut ennätysmäärä lukijoita, joiden kiinnostus on kohdistunut erityisesti koronaan ja epidemian seurauksiin Imatran seudulla.

Maailman tasapainoa horjuttavassa kriisissä luotettavan tiedon merkitys on valtava. Toimituksessamme Einonkadulla tämä otetaan vakavasti. Journalismin periaatteiden mukaisesti pyrimme antamaan sinulle eväät muodostaa mahdollisimman täsmällinen kuva tilanteesta. Pohdimme entistä tarkemmin jokaisen jutun kohdalla, millainen vaikutus sillä voi eri lukijoille olla. Seisomme vahvasti viranomaisten ohjeiden takana.

Uutisvuoksi julkaisee koronaviruksesta paljon juttuja ja tunnemme hyvin vastuumme tiedonvälittäjänä. Ihmisten terveyttä edistävä yleistieto on luettavissa verkossamme ilmaiseksi. Sen lisäksi toimituksemme ammattilaiset taustoittavat, koostavat ja hakevat aiheeseen paikallisesti uusia näkökulmia. Tämän työn mahdollistavat tilausmaksuillaan tilaajamme, jotka vastaavasti pääsevät käyttämään kaikkia sisältöjämme. Periaatteemme on, että tilaaja saa enemmän. Heidän ansiostaan paikallislehteä Imatran seudulla on tehty ennen koronaa, sen aikana ja tullaan tekemään myös sen jälkeen.

Kun sinä elät nyt monin tavoin rajoitettua arkea, olemme silmäsi ja korvasi. Kerromme, mitä kotiseudullamme tapahtuu, vaikka työ ei ole helppoa. Toimittajien on suojattava itseään ja ympäristöä. Haastattelemme ihmiset pääosin puhelimella. Näet sivuillamme enemmän kuvia ulkoa tai jopa ikkunoiden läpi, sillä emme tällä hetkellä vieraile toisten kodeissa. Omissa kodeissamme olemme sitäkin enemmän. Valtaosa lukemistasi jutuista on kirjoitettu erilaisten etäpisteiden tai ruokapöytien äärellä.

Terveysviranomaisten ennusteiden perusteella elämme Etelä-Karjalassa vielä tyyntä myrskyn edellä. Minä ja sinä vaikutamme teoillamme siihen, millaisiin kuohuihin päädymme.

Pesen kädet, pidän suojaetäisyyttä, vältän kotoa poistumista. Vaikka miehen vitsit alkavat kuulostaa tutuilta ja lasten yhteiselo on yhä äänekkäämpää, nämä ajat saattavat olla taaksepäin katsellen arvokkaita. Miten ihanalta nyt tuntuukaan ajatus ihmisvilinästä. Mutta senkin aika tulee. Kyllä tämä kestetään.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi