Pääkirjoitus: Ovakon lomakohu osoittaa, että yhteistä aikaa arvostetaan — Samalla työnantajan on pidettävä pyörät pyörimässä

Maija Kaibijainen

Pääkirjoitus: Ovakon lomakohu osoittaa, että yhteistä aikaa arvostetaan — Samalla työnantajan on pidettävä pyörät pyörimässä

On talvilomapullien aika. Lähtijöitä riittää isoissa työyhteisöissä harva se viikko ja niissä paikoissa, joissa vielä rahkeet riittävät tuuraajien palkkaamiselle, viikon keikkailijoita otetaan vastaan.

Imatran terästehtaalla iso osa työntekijöistä viettää tänä vuonna talvilomaa eri kohdassa kuin ennen. Perinteisesti koulujen talvilomaviikolle asemoitu vapaa ei tänä vuonna onnistunut, vaan loma siirrettiin alkuvuodelle. Uusi aika ei kaikkia miellyttänyt, osin sen vuoksi, että tieto muutoksesta tuli varsin myöhään.

Talvilomakausi on lokakuun alusta huhtikuun loppuun.

Isossa tuotantolaitoksessa pyörien luonnollisesti on pysyttävä pyörimässä kustannustehokkaimmalla tavalla. Jos lomien aikataulutuksella voidaan ehkäistä sitä, että työntekijät seisovat toisaalla tyhjän panttina ja painavat toisaalla ylitöitä, se on tehtävä. Myös kunnossapidon aiheuttamat tauot tuotannossa on saatava sujutettua sopivimpaan kohtaan. Kansainvälisessä kilpailuasetelmassa kun on vielä aikamoinen sarka kynnettävänä sen suhteen, että toimitusten myöhästyminen perhesyistä olisi yritysten jatkokaupoissa valttikortti.

Ovakolla on saatu nauttia poikkeuksellisen hyvästä edusta. Hyvin harva organisaatio pystyy jähmettämään tekemistään siinä määrin, että iso osa työntekijöistä voi lomailla samaan aikaan. Mutta jos se on koulun loma-aikoina mahdollista, työnantaja toimii viisaasti siihen tarttuessaan. Perheen kanssa vietetty aika lisää taatusti työhyvinvointia jo sen takia, että töissä olevien vanhempien ei tarvitse huolehtia koteihin jäävien alaikäisten hoitotarpeista saati ajanvietosta ylipäänsä.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat