Pääkirjoitus: Lukiolaisten pr-viikko hajosi Etelä-Karjalassa – Ensi vuonna karkit lentänevät jälleen samassa tahdissa

Anu Kiljunen

Pääkirjoitus: Lukiolaisten pr-viikko hajosi Etelä-Karjalassa – Ensi vuonna karkit lentänevät jälleen samassa tahdissa

Karkkisade hajosi tänä talvena Etelä-Karjalassa kahteen erään. Lukion penkinpainajaisia viettävät abiturientit tuulettivat itseään kuorma-autojen lavoilla jo tällä viikolla Lappeenrannassa ja Luumäellä. Muu maakunta, Imatra ja Rautjärvi mukaanlukien, saa ihastella lukiolaisten karnevaaleja vasta ensi viikolla.

Perinteisesti lukion penkkarit ja vanhojen tanssit ovat ajoittuneet helmikuun puoleen väliin. Aikataulua on rytmittänyt ylioppilaskirjoitusten aikataulu, joka alkoi aiemmin kielten kuuntelutehtävillä. Tutkinnon rakenteen muutoksen yhteydessä erilliset kuuntelupäivät kuitenkin katosivat ja oppilaitokset saivat vapauden sijoittaa päätösjuhlallisuudet oman harkinnan mukaan. Tämän seurauksena valtaosassa Suomen suurimpia kaupunkeja nipistettiin viikko lisää abiturienttien lukulomaan.

Penkkarit ja vanhojen päivät nousevat vuosi toisensa jälkeen mediaan kautta maan. Näyttävästi järjestetyt ja isoja nuorisojoukkoja kokoavat tapahtumat kiinnostavat lukijoita. Koulumaailmassa vastaavia karkeloja ei ole muihin toisen asteen koulutuksiin saatu luotua, vaikka yhä isompi osa ikäluokasta valitsee opinahjokseen jonkun muun kuin lukion.

Lukiokoulutuksen uudistamisen myötä muukin muuttui kuin juhlapäivät. Uuden lain kovana tavoitteena on nostaa korkeakoulututkintojen määrää Suomessa. Jotta siihen päästään, myös lukioiden on oltava tulevaisuudessa entistä houkuttelevampia.

Rehtoreiden lausunnoista päätellen ensi vuonna penkkaripäivä saatetaan Etelä-Karjalassakin jälleen järjestää yhteisenä. Järkisyiden lisäksi sitä voi puolustaa myös tunteella. Lakanoin somistetulla lavalla heiluttelevat pr-lähettiläät saavat silloin maksimaalisen julkisuuden.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset