Pääkirjoitus: Taitotalon ja Kaukopään koulun kansanliikkeet osoittavat, että kaikki ei ole matematiikkaa – Ilman rahaa kiinteistöt eivät silti pyöri

Jasmin Ojalainen

Pääkirjoitus: Taitotalon ja Kaukopään koulun kansanliikkeet osoittavat, että kaikki ei ole matematiikkaa – Ilman rahaa kiinteistöt eivät silti pyöri

Imatran seudulla ikäpolvi jos toinen on saanut todistaa menneisyyden murenemista kasaksi rakennusjätettä. Pienenevät lapsimäärät ja opetuskäytäntöjen muuttuminen ovat keskittäneet kouluja isompiin yksiköihin. Tunnelmalliset pikkukoulut, ja vähän isommatkin rakennukset ovat jääneet tyhjilleen.

Jokainen kunta kipuilee tyhjien seinien kanssa omalla tavallaan. Imatralla ei ole epäröity käynnistää puskutraktoreita, jos tiloille ei ole löytynyt uutta käyttöä. Maan tasalle on päätynyt rakenteiltaan surkeassa kunnossa olleita kiinteistöjä, mutta myös arkkitehtuuriltaan näyttäviä maamerkkejä.

Ruokolahdella vanhoja kyläkouluja oli kunnan käsissä vielä muutama vuosi sitten useampikin. Nyt netin myyntipalstalla ovat Virmutjoen koulu ja pitkään harrastuskäytössä ollut Taitotalo, joista etenkin jälkimmäisen kohtalo huolettaa kuntalaisia.

Rautjärvi puolestaan linjaa Aseman koulun tulevaisuutta. Tiloihin visioidaan supistuneen koulutyön ja varhaiskasvatuksen kylkeen niin Eksoten palveluja, kirjastoa kuin myös asuntoja.

Kunnat perustelevat seiniensä realisointia rahalla, ja ovat tämän asukkailleen myös velkaa. Isot investoinnit uusiin koulurakennuksiin on aikoinaan perusteltu sillä, että tilojen ylläpitokulut pienenevät neliöiden vähentyessä.

Kohina kiinteistöjen ympärillä osoittaa kuitenkin, että kaikki ei ole matematiikkaa. Viimeisimpänä Taitotalon ja Kaukopään koulun kansanliikkeet ovat etsineet vimmaisesti rahoittajaa talojen uudelle tulevaisuudelle. Valitettavasti tulos ei ole ollut toivottu, eikä someryhmien tsempillä makseta vuokrarahoja.

Kun rahoittajaa yksityiseltä puolelta ei löydy, käännetään katsetta taas kuntien puoleen. Tähän mennessä päättäjät ovat seisseet poikkeuksellisen yksituumaisesti tehtyjen päätösten takana. Näyttääkin vahvasti siltä, että käytöstä poistettujen kiinteistöjen lista kasvaa Imatran seudulla.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat