Pääkirjoitus: Savikannan koirat saivat niskaansa villikoiravihan — Julkinen paine koiraongelman lopettamiseksi pisti poliisin tiukkaan paikkaan

Niina Villman

Pääkirjoitus: Savikannan koirat saivat niskaansa villikoiravihan — Julkinen paine koiraongelman lopettamiseksi pisti poliisin tiukkaan paikkaan

Imatralla vuosia vellonut villikoira-ongelma sai tällä viikolla karmean käänteen. Poliisi sai hälytyksen pihassa olleiden irtokoirien vuoksi ja päätyi paikan päällä ampumaan kolme koiraa. Koirat eivät kuitenkaan olleet villejä, vaan tarhastaan Savikannasta karanneita imatralaislemmikkejä.

Lopputulos on ennen kaikkea suunnaton murhe koirien omistajalle. Irti koirat eivät saisi juoksennella, se on selvä. Karkulaisia varten on kuitenkin luotu oma säännöstönsä ja viranomaisten toiminta oli tällä kertaa poikkeuksellisen vauhdikasta.

Tapaus synnyttääkin tukun kysymyksiä. Poliisin mukaan partio yritti saada koiria kiinni, tuloksetta. Paikalla on ollut myös metsästäjä, jolla kokemusta koirista lienee. Omistajan mielestä taas koirat ovat ihmisystävällisiä ja myös ulkomuodoltaan kotikoirien näköisiä. Millä perusteilla tulkinta villikoirista on lopulta tehty?

Päätös koirien lopettamisesta on tehty paikan päällä verraten nopeasti. Sen taustalla on kuitenkin voimakas julkinen paine villikoirien hävittämiseksi. Venäjän puolelta tulevat koirat ovat herättäneet pelkoa rajaseudun asuinalueilla ja niiden on koettu uhkaavan pihoissa olevia eläimiä ja myös ihmisiä.

Tapahtunutta ei saa tekemättömäksi. Siihen johtaneet tekijät on kuitenkin syytä läpivalaista. Tulisieluisimmille oman käden oikeuden vaalijoille episodi valaiseekin hyvin sitä, miksi on olemassa myös sääntö-Suomi. Byrokratia saattaa hidastaa toimintaa. Mutta jos maalaisjärki pettää, juridinen harkinta voi olla elintärkeää.

Luetuimmat