Lisää arvoa omalle maaperälle

Maija Kaibijainen

Imatran seutu on hamuamassa yhdessä muun Saimaan alueen kanssa geopark-kohteeksi. Kyse on YK:n alaisen Unescon nimellä kulkevasta verkostosta, jonka myötä kaakkoinen Suomi pääsisi kansainväliseen joukkoon. Euroopan ja Amerikan valtavien vuori- ja kalliomuodostelmien rinnalla kotoinen järviseutumme saattaa tuntua vaatimattomalta. Asiantuntijoiden mukaan alueen erityislaatuisuus saattaa kuitenkin siivittää kohteen mukaan verkostoon.

Kun ihmiset halutaan saada kiinnostumaan geologiasta, puhutaan yleensä kymmenistä tuhansista vuosista ja historiasta. Suomen maaperän mennessään muovanneen jääkauden jälkiä Saimaan seudulla riittääkin. Koko rikkonainen sisävesistön saaristo, harvinaiset harjumaisemat ja sokerina pohjalla Vuoksen suu antavat komeat raamit pienemmille löydöksille.

Suomessa Saimaan edelle on ehättänyt Rokua Oulujokilaaksoineen, joka on ollut mukana verkostossa vuodesta 2010 saakka. Rokualla tilanteeseen ollaan tyytyväisiä. Matkailijavirrat ovat lisääntyneet ja kansainvälistyneet.

Matkailijalle geologisia ihmeitä lupaava status luo eräänlaisen laatujärjestelmän. Kohteessa löytyy sekä historiallista että kulttuurista ainutlaatuisuutta. Verkoston taka-ajatus on kuitenkin pidemmällä kuin matkailussa. Mukaan valitussa kohteessa työstetään ennen kaikkea asennemuutosta. Oman lähiseudun ympäristön näkeminen uusin silmin kasvattaa arvostusta ja lisää halua varjella sen ominaisia piirteitä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.