Pääkirjoitus: Kanava voi kuulostaa aprillipilalta, mutta suunnittelupöydälle sitä pusketaan – Imatra tarvitsee nyt sopivan rohkeita päättäjiä

Jarmo Hämäläinen

Pääkirjoitus: Kanava voi kuulostaa aprillipilalta, mutta suunnittelupöydälle sitä pusketaan – Imatra tarvitsee nyt sopivan rohkeita päättäjiä

Kanavan kaivaminen Vuoksen reunalle ja huviveneiden lipuminen Imatrankoskelle saattavat äkkiseltään kuulostaa aprillijutulta. Käytännössä jo 1970-luvulta hellitty ajatus on nyt kuitenkin etenemässä suunnittelupöydille. Arviolta 14 miljoonan euron hankkeen valmisteluun on saatu jo EU:lta pesämuna.

Imatralaiset ovat asuneet Vuoksensa varrella sukupolvien ajan ja nykyisetkin kaupunkilaiset tuntevat sen olemuksen vuosikymmenten takaa. Toisen silmään kesät talvet pääosin tyhjillään virtaava Vuoksi tarjoaa perinteisen, turvallisen maiseman. Toisen silmään se on menetetty mahdollisuus. Vilkkaampi liikennöinti, erilaiset veteen liittyvät matkailupalvelut ja yrityselämän ulottaminen rannoille avaisivat paikkoja kaivatulle elinvoimalle.

Lappeenranta teki maanantai-iltana päätöksen, joka heijastuu koko maakuntaan. Kaupunginvaltuusto päätti unohtaa keskustaan suunnitellun monitoimiareenan ja rakentaa uuden jäähallin Kisapuistoon. Keskustan areenan nähtiin kyllä nostavan liigakiekon ja koko kaupungin statusta. Riski oli kuitenkin liian suuri, etenkin kun perusharrastajat eivät hulppeista puitteista lämmenneet.

Samoista asioista puhutaan myös Imatralla, kun puhutaan isommasta uimahallista, hiilineutraalista yrityspuistosta, puukoulusta tai kanavasta. Uusilla investoinneilla halutaan saavuttaa jotakin, johon nykyrakenteilla ei ylletä. Kaupungintalolta muistutetaan kerta toisensa jälkeen, että jos uusia seiniä tehdään vain nykyiselle väestölle, siltä väestöltä loppuvat hyvin pian rahat.

Korona muuttaa maailmaa ja sen jälkeen voittaja voi olla tilavaa keskusta-asumista, keskitettyjä urheilumahdollisuuksia ja kotimaisia matkailuelämyksiä tarjoava kaupunki. Tai sitten ei. Se, miten paljon odotusten varaan uskalletaan rakentaa, riippuu päättäjien rohkeudesta. Eikä tehtävää helpota yhtään se, että tyhmänrohkeilla päätöksillä ne rahat vasta loppuvatkin.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi