Pääkirjoitus: Suomenkin on jo aika valita nainen EU-komissaariksi

Euroopan unionin 28 komissaarista yhdeksän on naisia. Naiskomissaareja on muun muassa Italiasta, Romaniasta, Bulgariasta, mutta ei Suomesta. Tähän saakka Suomen kaikki kolme komissaaria ovat olleet miehiä.

Sukupuolinen epätasapaino on mahdollista pian korjata, sillä Euroopan parlamenttivaalien jälkeen vaihtuu myös komissio. Suomen komissaarin valitsee seuraava hallitus. Näillä näkymin komissaarin paikka on menossa suurimmalle eduskuntapuolueelle eli sosiaalidemokraateille.

Puolueissa naiskomissaarin valinnalle on laaja tuki. Ylen eduskuntapuolueiden puheenjohtajille alkuviikosta tekemässä kyselyssä viisi kahdeksasta oli jokseenkin samaa mieltä väittämästä, että Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi tulisi valita nainen. Vain perussuomalaisten Jussi Halla-aho ilmoitti olevansa täysin eri mieltä. Kristillisdemokraattien Sari Essayah ja kokoomuksen Petteri Orpo kertoivat olevansa jokseenkin eri mieltä.

Halla-aho ja Essayah korostaisivat valinnassa pätevyyttä ja Orpo myös tulevan komissaarin sopivuutta uuden komission puheenjohtajan tiimiin. Pätevyys on ilman muuta keskeinen valintaperuste, mutta olisi erikoista, jos Suomesta ei löytyisi yhtään vaatimukset täyttävää naista. Pelkkä epäily vähättelee suomalaisten naisten osaamista. Mahdollisina komissaariehdokkaina mainituilla entisellä valtiovarainministerillä Jutta Urpilaisella ja europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrilla esimerkiksi on laajaa kokemusta EU:sta.

Nainen on Suomessa ollut jo presidenttinä, pääministerinä ja Suomen Pankin pääjohtajana. Nyt olisi aika murtaa tämäkin lasikatto ja valita nainen komissaariksi.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset