Pääkirjoitus: Kansa vain ei tahdo kiinnostua, vaikka Ruokolahdella ja Rautjärvellä jaetaan tänä sunnuntaina aitoa valtaa

Kai Skyttä

Keskellä kylää seisova kirkko voi nopeasti katsottuna näyttää monumentilta menneestä ajasta. Seurakuntatoiminnan painoarvo ihmisten arkisessa elämänmenossa on hiipunut viimeisten vuosikymmenien aikana ja viikoittaiset jumalanpalvelukset tavoittavat entistä pienempiä väkijoukkoja.

Jäsenkadosta ja maailman maallistumisesta huolimatta seurakunnat ovat silti järeitä toimijoita alueillaan. Työllistämisen ja toiminnallisuuden ohella ne omistavat kiinteistöjä, metsiä ja muutakin omaisuutta, ja lohkaisevat myös osan kirkkoon kuuluvien palkkatuloista verotuksellaan. Ennen kaikkea seurakunta on monelle henkinen koti. Läpileikkaus tähän suhteeseen liittyvästä intohimosta saatiin Imatran seudullakin nähdä, kun koko alueelle kaavaillusta seurakunnasta tuli lopulta kahden, eli Rautjärven ja Ruokolahden kimppa.

Käynnissä olevat seurakuntavaalit huipentuvat tänään varsinaiseen vaalipäivään. Ennakkoäänestyksen aktiivisuus ei hyvää lupaa. Imatralla into on historiallisesti kyntänyt alamaissa ja nytkin lopullinen äänestysprosentti uhkaa jäädä alle kymmeneen. Vielä erikoisempaa on, että edes uudessa Ruokolahden seurakunnassa kansa ei ole kirmannut uurnille. Vaikka jaossa on aitoa vaikutusvaltaa siihen, miten kahden kunnan alueella yhteistoiminta jatkossa järjestetään, ennakkoääniä annettiin vain hitusen vilkkaammin kuin neljä vuotta sitten.

Imatralla lankulle sujutellaan Imatrankosken kirkkoa. Seurakuntavaalien verkkosivuilla taas on vaalikone, josta voi selvittää ruokolahtelaisten ja rautjärveläisten ehdokkaiden kannat myös kiinteistöjen myyntiin. Jos omistaa mielipiteen tällaisiin hyvin käytännönläheisiin asioihin, nyt on hetki kertoa se äänestämällä.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi