Pääkirjoitus: Paperikoneen sulkeminen vie monelta työpaikan

Mika Strandén

Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström
Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström

Stora Enso kertoi perjantaina aikovansa lopettaa Kaukopään tehdasalueen viimeisen paperikoneen. Samalla yhtiö hakee yt-neuvotteluissa 80 työpaikan vähennystä, noin tuhannen Imatran storaensolaisen joukosta. Paperikone kuuden sulkemisen jälkeen Imatralle jää enää yksi paperikone Tainionkosken tehtaille.

Uutinen on osa Stora Enson yli sadan miljoonan euron säästöohjelmaa, eikä se tullut Imatralla aivan puskista. Viime aikoina metsäjätit ovat puskeneet hyvää tulosta, mutta paperin kysyntä laskee. Samaan aikaan on ollut tiedossa, että suljettava paperikone on hyvin vanha.

Isku on kuitenkin suuri Imatran alueelle. Jokainen työpaikan menettävä on uuden tilanteen edessä. Koko talousalueelle 80 työpaikan menetys on suuri asia.

Stora Enso perustelee ratkaisuaan varautumisella. Imatran vt. tehtaanjohtajan mukaan päätöksellä halutaan taata koko Imatran tehtaiden tulevaisuus.

Metsäyhtiöiden liiketulokset ovat viime aikoina kehittyneet suotuisasti. Stora Enso julkisti torstaina viime vuoden tuloksensa, joka parani edellisvuoteen verrattuna hiukan. Metsäyhtiö UPM kertoi torstaina historiansa parhaasta tuloksesta. Kasvun takana ovat sellun hyvä kysyntä ja paperin hinnan nousu. Kokonaisuudessaan paperin kysyntä kuitenkin laskee. Suomesta on lakkautettu vuoden 2006 jälkeen 35 paperikonetta, jos Imatran tuleva lakkautus lasketaan mukaan.

Tulevaisuuden kannalta on hyvä, että metsäyhtiöt ovat panostaneet Etelä-Karjalassa viime vuosina muuhunkin kuin paperiin. Imatralla hyviä uutisia kuullaan toivottavasti tulevaisuudessa kartongin puolelta.

Eeva Sederholm

eeva.sederholm@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset