Pääkirjoitus: Ruokolahdella on hulppeita tontteja, rantaa ja mainetta, mutta mistä tulisivat muuttajat?

Ekarjalan kuvapankki

Pääkirjoitus: Ruokolahdella on hulppeita tontteja, rantaa ja mainetta, mutta mistä tulisivat muuttajat?

Maineikas maalaiskunta, runollinen kirkonmäki ja tuliterä koulutalo. Kyljessä nelikaistatie ihan vieressä olevaan kaupunkiin. Saimaan rantaa vaikka muille jakaa.

Ruokolahdelle on jaettu sellaiset eväät, että vetovoimatekijöitä tilaa, rauhaa ja luontoa etsiville ei tarvitse kaukaa etsiä. Suomen kansan kaupungistuminen jyrää silti eliitinkin. Komean menneisyytensä kanssa elävä eukkopitäjä saa seurata kauhunsekaisella jännityksellä väkilukunsa kehitystä.

Uusia asukkaita onkin lähdetty hamuamaan isolla imulla. Rasilan keskustan päivitetty suunnitelma pitää sisällään aitoja yrityksiä viihtyvyyden parantamiseksi. Yrittäjät ovat jo pitkään puhuneet sataman alueen virkistämisestä ja saamansa pitää. Kunnantalon taakse rantaan on kuvissa sommiteltu uimarantaa ja esiintymislavaa.

Viime vuosina tehdyt suunnitelmat tarjoavat Ruokolahden paraatipaikoille lukuisia rakennuskohteita. Omakotiasukkaille kaavoitetaan Vaittilan rantaa. Entisen kirkkoherranviraston paikalle toivotaan hoivakotia. Nyt Rasilantien varrelle asetellaan uusia kerrostaloja.

Helppoa ei tonttien täyttäminen tule olemaan. Vanhaa puutarhan aluetta Pappilanlahdella alettiin kaupata tulijoille vuonna 2014, mutta hiljaista on pidellyt.

Se ei silti tarkoita, etteikö pitäisi yrittää. Kunnan keinot houkuttelevuuden lisäämiseksi ovat vahvimmillaan juuri kaavoituksessa. Uuden rakentaminen työllistäisi ja lisäisi elämää kylällä muutenkin. Kunnanjohtajan sanoin, unelmia pitää olla.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat