Pääkirjoitus: Neitsytniemen kartano liittyy murheelliseen joukkoon — Edustamisen aika on ohi, ja loisteliaat neliöt etsivät Imatran seudulla epätoivoisesti uutta elämää

Kai Skyttä

Neitsytniemen kartanon sisustuksessa on menneen ajan loistoa.
Neitsytniemen kartanon sisustuksessa on menneen ajan loistoa.

Rantalinna, Honkapirtti, Siitolan kartano. Loisteliaita puitteita nostalgiasta kiinnostuneille riittäisi nyt Imatran seudulla. Enemmän ja vähemmän tyhjäkäynnillä olevien kiinteistöjen joukkoon liittyi tällä viikolla Neitsytniemen kartano, joka Imatran kaupunginhallituksen linjauksella laitetaan muiden alussa mainittujen kohteiden tapaan myyntiin.

Neitsytniemen kohtaloksi koitui nykyisen vuokralaisen lähtö. Huhtikuussa päättyvän sopimuksen myötä kiinteistö jää käytännössä kaupungin käsiin sen toimitilayhtiön kautta. Toimitilayhtiö ei ole onnistunut löytämään majoitus- ja ravintolakäytössä viime vuodet olleelle kartanolle uutta vuokralaista.

Komeista puitteista asian ei pitäisi jäädä kiinni. Neitsytniemi sijaitsee näyttävällä ja rauhallisella paikalla Vuoksen varrella. Kiinteistössä on pidetty yksityistilaisuuksia ja julkisempiakin tapahtumia ja se on siten yhä elävien kirjoissa. Kunnostusta talo kuitenkin vaatii. Tasearvoltaan noin 100 000 euron arvoiseksi määritelty kartano on odottanut jo vuosia peruskorjausta, jonka kustannusten on arvioitu nousevan jopa useampaan sataan tuhanteen euroon.

Suuryhtiöiden ja julkisten toimijoiden tavoite on jo pitkään ollut päästä eroon rasitteeksi muodostuneista historiallisista kiinteistöistä. Edustamisen aika on ohi, eikä tiloille löydy enää järkevää käyttöä. Kohteen pitäminen entisessä loistossa puolestaan vaatii rahaa, jolle löytyy riittävästi käyttöä muutenkin.

Myyntipäätöksestä on kuitenkin vielä pitkä matka kauppoihin. Kokemukset muiden arvokiinteistöjen myynnistä osoittavat, että hiljaista saattaa pidellä.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat