Pääkirjoitus: Lumeton talvi uhkana monelle yrittäjälle

Lukas Pearsall

Pääkirjoitus: Lumeton talvi uhkana monelle yrittäjälle

Ei ole juuri lumesta tietoa seuraavaankaan kymmeneen vuorokauteen. Ilmatieteen laitos lupaa tätä samaa nollan molemmin puolin sahaavaa lämpötilaa. Parille päivälle on piirretty lumihiutale, mutta heti perään roimaa vesisadetta.

Talviurheilun ystävää ottaa päähän, kun ei pääse hiihtämään pelto- ja metsäladuille eikä luistelemaan lähijäälle. Pienten lasten vanhemmat alkavat kyllästyä loppumattomaan kurapukurumbaan ja koiranomistajat pesuruljanssiin.

Kaiken valon imevä musta maa, pimeys ja hyytävä vesisade vetää kenen vain mieltä matalaksi.

Vaikka ankea talvi vaikuttaa meihin kaikkiin, kovimmilla ovat he, joiden elinkeino on vaarassa.

Aurausyrittäjän kalusto seisoo toimettomana, eikä metsäkoneyrittäjällä ole mitään asiaa hakkuutyömaalle. Rinneyrittäjä vilkuilee tunnin välein säätiedotusta. Matkailuyrittäjä joutuu miettimään, mitä tarjoaisi moottorikelkkasafarin ja lumikenkäretken tilalle.

Etelä-Suomessa ei voi rakentaa enää toimeentuloa lumen varaan. Ilmastopaneeli IPCC:n viimeisimmän raportin mukaan lumettomat talvet yleistyvät tulevina vuosikymmeninä.

Metsäkoneyrittäjät eivät seiso tumput suorina, vaan he yrittävät sopeuttaa toimintaa luonnonoloihin esimerkiksi säästämällä rospuuttoleimikot pahimpaan aikaan. Auraustraktoriyrittäjät monipuolistavat toimenkuvaansa esimerkiksi maanrakennustöihin.

Mutta mitäs matkailuyrittäjät keksivät? Ilman pakkasia ei voi lumettaa rinteitä, eikä ilman lunta vetää metsälatuja.

Etelä-Suomessa ei auta kai muu kuin panostaa sulan maan ja veden lajeihin, kuten patikointiin, golfiin ja melontaan. Kun turistia ei voi viedä pilkille, ei muuta kuin mato-ongelle laiturin nokkaan. Ja vaikka avantouinti jää väliin, niin sauna ja pulahdus kylmään järveen toimivat kyllä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut