Pääkirjoitus: Vladimir Putin yllätti presidenttien tapaamisessa ympäristöaiheilla - Lupasi osallistua mahdolliseen Arktisen neuvoston huippukokoukseen

Suomen ja Venäjän presidenttien tapaamisen Sotšissa kerrottiin sujuneen sopuisissa merkeissä. Se viestii ainakin siitä, että Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tulevat hyvin toimeen keskenään. Leppoisan tunnelman syntymistä auttoi toki sekin, että osapuolet näyttivät välttelevän vaikeimpien asioiden käsittelyä. Putin ei kommentoinut Suomen ja Naton suhdetta, eikä Niinistö vastavuoroisesti sitä, miten Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on asiasta lausunut.

Sen sijaan puhuttiin ympäristöasioista, mikä on yllätyksellistä, sillä Putin ei ole juuri luonnonsuojelijana profiloitunut. Ympäristöteema sopi varmasti Niinistölle, joka on tuonut esimerkiksi arktisen alueen ongelmia toistuvasti esille maailman johtajia tavatessaan.

Arktisen alueen kansainvälisen ympäristöyhteistyön lisääminen nousi nyt Putininkin asialistalle. Hän myös lupasi osallistua Arktisen neuvoston huippukokoukseen, mikäli sellainen järjestetään Suomen puheenjohtajakaudella. Tämä ilmoitus varmasti miellytti vierasta, sillä huippukokous on kuulunut Suomen päätavoitteisiin. Putinin lupaus antanee hankkeelle uskottavuutta ja voi innostaa muitakin valtiopäämiehiä harkitsemaan asiaa.

Venäjän presidentin kiinnostuminen ympäristöasioista on hyvä uutinen. Kulunut sinileväkesä kertoo, että Itämeren puhdistuminen vaatii vielä paljon työtä ja varoja sen rantavaltioilta. Venäjäkin on lisännyt suojelutoimia, mutta parantamisen varaa on vielä paljon, jotta se pääsisi samalle viivalle muiden kanssa. Venäjä voisi Putinin johdolla alkaa ottaa enemmän vastuuta ympäristönsuojeluhankkeiden rahoituksesta ja olla itse aloitteellisempi.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi