Pääkirjoitus: Saako kaupunginjohto reissata Kiinassa, jos päivähoidon lapsiryhmiä joudutaan kasvattamaan? — Imatran säästöväännöissä pitäisi nyt nähdä metsä puilta

Jasmin Ojalainen

Pääkirjoitus: Saako kaupunginjohto reissata Kiinassa, jos päivähoidon lapsiryhmiä joudutaan kasvattamaan? — Imatran säästöväännöissä pitäisi nyt nähdä metsä puilta

Imatran kaupunki laatii ensi vuoden talousarviotaan tummaakin tummempien pilvien alla. Alakuloa osattiin odottaa, mutta reilun viiden miljoonan railo tulojen ja menojen välillä yllätti myös kaupungintalolla. Kun keinojen listalle on jouduttu nostamaan irtisanomiset, on selvää, että kaikki kivet käännetään.

Siitä asti, kun Imatra siirtyi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin täysjäseneksi, on syyllinen rahapulaan ollut helppo löytää. Sormet osoittavat nytkin Eksotea kohti. Rivikansalainen näkee työkuorman alla uupuvat hoitajat, päivystyksen jonot ja kodeissaan hoitoa odottavat vanhukset. Palvelun rahoittajina toimivat kunnat patistavat kuitenkin sote-piiriä säästämään lisää. Vanhenevan Imatran kohdalla kustannukset kohoavat jopa keskiarvoa vauhdikkaammin.

Eksoten pitäisi pystyä karsimaan kuluja, mutta tekemään myös tulevaisuutta. Samassa jamassa on nyt Imatran kaupunki. Jotta asuminen ja eläminen Vuoksen varrella on mahdollista tulevinakin vuosikymmeninä, pitäisi pystyä tekemään kestäviä ratkaisuja. Sellaisia eivät ole loputtomat veronkorotukset, tasan jaetut kuluhöyläykset tai velan tekeminen jälkipolville. Teot ja väet on luotava sellaisiksi, että niihin on varaa.

Säästöistä huolimatta kaupunki haluaa panostaa elinvoimaisuuteen. Muuta se ei voikaan, sillä kiristyksistä on turha toivoa kasvua. Tulemme jatkossakin siis näkemään kaupunginjohtoa reissuilla ulkomailla, tilayhtiön edustajia avokätisinä yritysten edessä ja lämpimälle asvaltille vedettyä latua. Näistä asioista päättävien veri punnitaan marraskuun budjettivaltuustossa. Valtuutetuilla on oltava tuolloin suoraselkäisyyttä viedä läpi toimenpiteet, joilla Imatra nousee uudelleen jaloilleen.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat