Pääkirjoitus: Pelotteleva pelle ei naurata ketään

Lassi-Markku Tuominen

Pelleksi pukeutunut hahmo hyppäsi Samu Kempin eteen alikulkutunnelin edustalla. Kuvituskuva.
Pelleksi pukeutunut hahmo hyppäsi Samu Kempin eteen alikulkutunnelin edustalla. Kuvituskuva.

Vastenmielinen pelotteluilmiö vaikuttaa nostavan jälleen päätään Imatralla. Pelleasuinen, veitsellä varustautunut hahmo pelästytti pyörällä liikkeellä olleen Samu Kempin pahanpäiväisesti Vuoksenniskalla.

Lokakuussa 2017 Niskalla sattui vastaavanlainen tapaus, kun pellenaamarilla ja pesäpallomailalla varustautunut henkilö pelästytti 12-vuotiaan tytön.

Pelle-ilmiö levisi Suomeen Yhdysvalloista syksyllä 2016. Pelottelevasta pellestä tuli poliisille tuolloin ilmoituksia eri puolilta maata, varsinkin Etelä-Suomesta. Imatralla pelottavaan pelleen jouduttiin tutustumaan seuraavana vuonna.

Poliisi luonnehti tuolloin (UV 12.10.2017), että kyseessä oli älytön toiminta ja huono käytös. Laiton uhkaus saattoi poliisin mukaan olla kysymyksessä silloin, jos uhkailija kohotti aseen toista vastaan tai uhkasi toista rikoksella.

Samu Kemppi toimi tiistai-iltana pelottelevan pellen kohdatessaan oikeaoppisesti ja soitti välittömästi hätänumeroon. Tekijää ei löytynyt, mutta poliisi tutkii nyt tapausta laittomana uhkauksena.

Pelleksi naamioitunut saattaa ajatella, että kyseessä on hauska ja harmiton ajanviete. Pelottelun kohteeksi joutuva lapsi tai nuori kokee asian kuitenkin täysin eri tavalla. Uhkaavasti käyttäytyvän naamioituneen hahmon kohtaaminen tutulla reitillä voi aiheuttaa pitkään jatkuvaa pelkoa. Oma arkielämä hankaloituu, jos ulkona ei uskalla enää liikkua turvallisin mielin.

Toivottavasti tämänkertainen pellekohtaaminen Imatralla jää ainoaksi laatuaan.

Minna Mäkinen
minna.makinen@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Kommentoidut