Pääkirjoitus: Kylmä puhuri ei ota Imatran seudulla tyyntyäkseen – Nyt on oltava valmis tekemään tekoja toisten hyväksi

Mikko Hannula

Pääkirjoitus: Kylmä puhuri ei ota Imatran seudulla tyyntyäkseen – Nyt on oltava valmis tekemään tekoja toisten hyväksi

Tätä me emme olisi tarvinneet. Vuodenvaihteen tuoma rohkaiseva kasvu rajaliikenteeseen pysähtyi tiistai-iltana käytännössä seinään, kun rajoitukset valtion rajan ylittämiselle alkoivat muuttua käytännöksi. Liikennettä alettiin rajoittaa Venäjän toimesta keskiviikon vastaisena yönä. Suomi, Pelkolan rajanylityspaikka mukaan lukien, tulee seuraavana yönä perässä.

Imatran seudun yrityksillä on takana vaikea talvi, johon on mahtunut uutisia liikkeiden lopettamisista. Kotimaisen matkailun syntysijoille olisi kaivattu keväältä myötätuulta erityisesti itäturismin muodossa. Alkuvuoden metsäteollisuuden työmarkkinataistelujen sekä Ovakon, Eksoten ja Imatran kaupungin irtisanomisten jälkeen kansainvälisen ja paikallisen kaupankäynnin viriäminen olisi ollut juuri meidän alueellemme ensiarvoisen tärkeää.

Toisin kävi. Ensimmäisenä koronaviruksen aiheuttamista yt-neuvotteluista ilmoitti Etelä-Karjalan osuuskauppa. Lomautuksia valmistelee myös Imatran kaupunki.

Maailmanlaajuinen uhka on tullut poikkeuksellisen lähelle. Sen laajuuden edessä on oikeutettua tuntea pelkoa ja hämmennystä. Toivottomuuteen ei silti pidä jäädä.

Suomalaisten historiallinen selviytymistarina pitää sisällään mahdottomien esteiden ylittämistä. Emme ole olleet lastu laineilla, eikä ohjia pidä nytkään pudottaa omista käsistä. Olemme kansana digitaalisuuden eturintamassa ja pystymme monenlaiseen sosiaaliseen ja taloudelliseen toimeliaisuuteen ilman fyysistä kanssakäymistä.

Käpertyminen katastrofia odottamaan romuttaa hyvinvointiamme ylläpitävän rakenteen. Imatran seudun yrityksissä hiljaista ulko-ovea seurataan jo kauhun tuntein. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa olla kuluttamatta.

Jos lähitulevaisuus näyttää ennakoimattomalta ja kaoottiselta, voi suunnan ottaa kauempaa. Koronavirus tulee vielä olemaan historiaa. Jotta siihen hetkeen päästään mahdollisimman pienillä vaurioilla, tarvitaan valtion tuen lisäksi jokaiselta ihmiseltä vastuullisia päätöksiä. On ajateltava omaa napaa kauemmas. On oltava valmis tekemään tekoja toisten hyväksi. On pidettävä huoli yhteisöstä.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset