Pääkirjoitus: Kosken kuohuissa on taas vetovoimaa

Jarmo Hämäläinen

Pääkirjoitus: Kosken kuohuissa on taas vetovoimaa

Imatran kesistä puuttui paljon, kun koskinäytökset olivat tauolla vuosia kestäneen patoremontin vuoksi. Kuivaa koskiuomaa ihmetelleille turisteille Inkerinaukion lasikoppero ja virtuaalilasit olivat laiha lohtu.

Aitoa asiaa on vaikea korvata digitaalisesti.

Koskinäytösten tunnelmaa viritetään paremmalla äänentoistolla ja uudella valaistuksella.

Tänä kesänä kosken pauhu yhdistettynä Sibeliuksen jylhään musiikkiin on taas ihastuttanut tuhansia turisteja ja paikallisia asukkaita. Koskinäytösten tunnelmaa ovat kiitelleet niin kotimaiset kuin ulkomaiset matkailijat.

Viitisentoista vuotta sitten käytiin keskustelua siitä, joko perinteiset koskinäytökset ovat Imatran matkailuvalttina aikansa eläneet. Tämän kesän perusteella voi sanoa, että eivät ole.

Ehkä aika ja arvot ovat muuttuneet siihen suuntaan, että aito luonnonvoima itsessään voi taas olla vetovoimainen kohde.

Vaikka Vuoksen virtauksen energia on vangittu voimalaitoksen turbiinien pyöritykseen, tarjoaa koskinäytös välähdyksen luonnon väkevästä voimasta. Se on kuin kuva satojen ja tuhansien vuosien takaa.

Imatran kaupunki on satsannut koskinäytöksien ilmeeseen kiitettävästi nyt, kun näytökset ovat palanneet tauolta. Äänentoistoa on uusittu ja valaistusta kehitetään.

Koskinäytöksiä hallinnoiva Fortum on muistuttanut, että patorakennelmaa ei ole varsinaisesti rakennettu koskinäytöksiä varten, eikä näytösten määrää voi rajattomasti kasvattaa.

Ehkä ei, mutta ei näytösten määrässä ole syytä mihinkään säännöstelylinjallekaan lähteä.

Usein sanotaan, että imatralaiset ovat nähneet niin paljon koskinäytöksiä, että eivät niitä juuri huomaakaan.

Saattaa olla niin kesäsesongin aikaan, mutta esimerkiksi uudenvuoden koskinäytöksissä paikallisen yleisön tunnelma on ollut harras kuin joulukirkossa.

Jarmo Hämäläinen

Luetuimmat

Kommentoidut