Pääkirjoitus: Imatran miljoonaluokan puhdistamoremonttia laimentaisivat mukavasti Lappeenrannan jätevedet – Kun raha konsultoi, maakunnan mittakaavalla on puolensa

Mika Stranden

Pääkirjoitus: Imatran miljoonaluokan puhdistamoremonttia laimentaisivat mukavasti Lappeenrannan jätevedet – Kun raha konsultoi, maakunnan mittakaavalla on puolensa

Kaikessa suuruudessaankaan ihminen ei vielä ole onnistunut luomaan itsestään jätteetöntä. Jälkiä syntyy joka päivä usemmassa olomuodossa ja näiden jätöksien tuomaa tuskaa kannetaan myös Etelä-Karjalassa. Imatralla edessä on jätevedenpuhdistamon miljoonaremontti. Lappeenrantakin rakentaisi, jos vain tietäisi, mitä ja minne.

Lappeenrantalaisten jätevesien johtamista Imatralle kauhisteltiin vuosituhannen alussa siinä määrin, että hanke kuopattiin. Tyrmäyksen sinetöi Venäjän kielteinen kanta Vuoksen kuormituksen kasvuun. Nyt yhteinen puhdistamo elää uutta kevättä. Hanke nousi maakuntaliiton selvitykseen erityisesti imatralaispoliitikkojen aloitteesta.

Meltolan jätevedenpuhdistamon remonttisuunnitelmat ovat pitkällä ja rakennustöiden on määrä käynnistyä ensi vuonna. Jo suunnitteluvaiheessa selvitettiin myös uuden puhdistamon rakentamista. Jopa 26 miljoonaan euroon noussut hintalappu sekä lupaprosessin kankeus nousivat tuolloin esteeksi. Peruskorjauksen hinta-arvioksi on esitetty 11 miljoonaa euroa.

Imatran kaupungin taloudessa käännetään nyt niitä paljon puhuttuja kiviä. Vuosien takainen pöyristely on nielty ja puhdistamo halutaan selvittää laajemmalla mittakaavalla. Raha on erinomainen konsultti tehoja etsittäessä. Uudella puhdistamolla myös tekniikka nostettaisiin uudelle tasolle. Nyt kyse ei kuitenkaan ole vain maakuntahengen löytämisestä, vaan myös rajantakaisesta päätöksenteosta. Venäjän kanta ratkaisee, saako Imatra vihdoin jotakin Lappeenrannasta.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat