Pääkirjoitus: Kansalaisuuden menettämisen voi ulottaa myös törkeisiin seksuaalirikoksiin

Suomalaisia ovat kuluneella viikolla järkyttäneet Oulussa esiin tulleet törkeät seksuaalirikosepäilyt, joissa kaikissa uhrina on ollut alle 15-vuotias tyttö. Vakavimmassa tapauksessa hyväksikäyttäjiä epäillään olleen jopa useita.

Kun rikoksista epäillyt ovat kiintiöpakolaisia tai turvapaikanhakijoita, ovat maahanmuuttovastaiset tunteet nousseet pintaan. Ääriajattelua lietsotaan, mutta toivottavasti tässä räjähdysherkässäkin tilanteessa muistetaan, ettei oikeuden ottaminen omiin käsiin kuulu oikeusvaltion rangaistusvalikoimaan. Viranomaiset tutkivat tapaukset ja antavat tuomionsa riippumatta siitä, mikä on tekijän ihonväri tai asema. Siihen pitää voida luottaa.

Lisää löylyä maahanmuuttokeskusteluun toivat myös tällä viikolla sattuneet tapaukset, joissa kaksi ulkomaalaista miestä oli eri tahoilla yrittänyt suistaa matkustajia kuljettaneen bussin tieltä. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet asiaa, mutta MTV:n uutisten mukaan kummassakin tapauksessa kyse olisi ollut kielteisen päätöksen saaneesta turvapaikanhakijasta.

Rikosepäilyt ovat saaneet sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) pohtimaan, voisiko myös törkeisiin seksuaalirikoksiin syyllistyneen kaksoiskansalaisen määrätä menettämään kansalaisuutensa, kuten hallitus on esittänyt maanpetos- ja terrorismirikoksissa. Ajatus ei tunnu kohtuuttomalta. Ulkomaalaisten karkottamista ollaan jo muutenkin helpottamassa.

Mykkänen esittää myös kansalaisuuden hakemisvaiheessa suomalaisen arvopohjan korostamista. Tosin voi kysyä, onkohan missään maassa sellaiset teot sallittuja, mistä nyt puhutaan. Arvottomia rikoksia ne lienevät kaikkialla.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset