Pääkirjoitus: Imatran seudun sähkölinjoille raivattava kiitorata palvelee pitäjillä, mutta luontoa se kirpaisee, sillä yksinkertaisia asioita on vähän

Seppo Rautiovaara

Taskulamppujen ja kynttilöiden valo on tänä talvena tullut tutuksi haja-asutusalueilla. Lumimassojen raskauttamat puut ovat tuottaneet verkostojen latvuksissa oleville talouksille pienempiä ja suurempiakin sähkökatkoja. Jatkuva sähkölaitteiden uudelleen käynnistyminen on jopa rikkonut järjestelmiä ja aiheuttanut paljon muuta kiusaa.

Imatran seudun sähkönsiirto aikoo siirtää välkkyvät valot historiaan massiivisella raivausoperaatiolla. Yhtiö suunnittelee avaavansa peräti 40 metriä leveät johtolinjat kaikkiaan 560 kilometrin matkalta. Hyväkuntoisten sähkölinjojen uskotaan olevan voimissaan vielä kymmeniä vuosia, joten niiden toimintavarmuutta parannetaan poistamalla mahdolliset häiriötekijät isolla pensselillä.

Pimeneville pirteille uutinen on hyvä. Imatran seudun luonnonsuojeluyhdistys muistutti kuitenkin perjantaina, että tämäkään asia ei ole yksinkertainen. Raivaus kadottaa satoja hehtaareja hiilinieluna toimivaa puustoa ja yhdistyksen mukaan myös vanhaa metsää.

Epäilemättä herkkyys on paikallaan. Metsänhakkuita säätelevät lait luonnonsuojelulaki etunenässä on otettava toimenpiteissä huomioon. Sähkönsiirtoyhtiö vakuuttaakin paikkaavansa tekoa sekä maksamalla tukea uuden puuston istutukselle että vapauttamalla muualla metsämaata maakaapeloinnilla.

Luonnonsuojeluyhdistyksen ulostulo on hyvä muistutus siitä, että maapallon lämpenemiseen vaikuttavat ihmisten teot. Kymmeniä metriä leveä kiitotie hätkähdyttää myös maisemallisesti. Mökkitiellä sitä tulevaisuudessa pöyristelevän on hyvä muistaa, että ilman aukkoa kännykkä saattaisi jäädä lataamatta ja oluetkin lämmetä.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut