Pääkirjoitus: Myrkkymaalien käyttö Saimaalla perustuu myrkyllisiin asenteisiin

Sari Tauru

Pääkirjoitus: Myrkkymaalien käyttö Saimaalla perustuu myrkyllisiin asenteisiin

Lappeenrannan ja Imatran pursiseurojen kommodorit Topiantti Äikäs ja Antero Lattu laativat aloitteen antifouling-maalien eli myrkkymaalien käytön lopettamisesta Saimaalla. Myrkkymaalien käyttö sisävesillä on lainvastaista, tosin valvonta on mahdotonta. Viesti onkin suunnattu niille veneilijöille, jotka jääräpäisesti jatkavat aineiden käyttöä, koska pitävät niitä muita vaihtoehtoja tehokkaampana.

Vastuullisimmat venemaalien myyjät ovat jo vetäneet myrkkymaalit pois hyllyistä. Ihmisten ympäristötietouden paraneminen ohjaa vahvasti myös ostokäyttäytymistä, ja myös vähemmän myrkyllisiä maaleja on kehitetty. Myrkkymaalien osto on silti edelleen helppoa esimerkiksi verkkokaupasta.

Kommodorit esittivät useamman yhteisen venepesurin hankkimista Saimaalle. Yksi voisi olla esimerkiksi Imatran ja Lappeenrannan välissä Joutsenossa.

Hankoon tuotiin juuri veneilijöiden testattavaksi suuri, köliveneillekin sopiva pesuri, jollaisesta myös kommodorit yhteishankintana haaveilevat. Pursiseurojen omin voimin sellaista ei koskaan saada, sillä hinta on satoja tuhansia euroja. Kevyempiä trailerin päällä olevia autopesureiden kaltaisia laitteita on, mutta köliveneille ne eivät sovi.

Pohjustusta Ely-keskuksen ja Etelä-Karjalan liiton suuntaan on jo isosta pesurista tehty, mutta asian eteenpäin vieminen vaatisi Saimaan veneilijöiden aktiivista otetta.

Myrkkymaalien käyttö sisävesillä on puhdasta rahan haaskausta, ja maalaus ja vanhan maalin poisto ovat myös työläs tapa. Tukesin mukaan Saimaalla kyse on käytännössä limoittumisesta, mihin riittää pohjan pesu painepesurilla tai mekaanisesti harjalla veneilykauden päätteeksi.