Pääkirjoitus: Suomi siirtyy kohti eurooppalaista tapakulttuuria - Alkoholia käytetään vähemmän ja viisaammin

kai skyttä

Pääkirjoitus: Suomi siirtyy kohti eurooppalaista tapakulttuuria - Alkoholia käytetään vähemmän ja viisaammin

Suomalaisten suhtautuminen alkoholipolitiikkaan on eurooppalaistunut kymmenessä vuodessa. Puolet suomalaisista haluaisi viinit ruokakauppoihin, selviää tuoreesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportista. Kolmannes suomalaisista haluaisi nykyistä väljempää alkoholipolitiikkaa. Miehistä yli 40 prosenttia kannattaa alkoholipolitiikan höllentämistä. Mielipiteet tukevat vastikään tehtyä päätöstä lieventää alkoholilakia.

Tulos on mielenkiintoinen, sillä samaan aikaan alkoholin kokonaiskulutus on laskenut Suomessa. Alkoholia käytetään hieman vähemmän ja viisaammin. Vielä kymmenen vuotta sitten kolmannes suomalaisista oli sitä mieltä, että alkoholipolitiikkaa olisi pitänyt tiukentaa. Enää kymmenes kansasta kaipaa tiukempaa alkoholipolitiikkaa. Muutos mielipiteissä on selkeä. Alkoholikulttuurin kehittyminen sivistyneemmäksi voi osaltaan edistää suomalaisten kiinnostusta alkoholin vapaampaan myyntiin.

Enää kymmenes kansasta kaipaa tiukempaa alkoholipolitiikkaa.

Alkoholin kulutuksen ikärajoihin suomalaiset suhtautuvat kuitenkin edelleen ankarasti. Lähes kaikki vastaajat pitäisivät ikärajat nykyisellään, samoin valtaenemmistö haluaa pitää väkevät alkoholijuomat edelleen Alkon hyllyllä.

Suomessa mennään kohti eurooppalaista tapakulttuuria. Mielipideilmaston muuttuminen on hyvä asia, jos lisääntyvään vapauteen liittyy myös vastuullisempi kulutus. Nuorten keskuudessa humalahakuinen juominen on vähentynyt erityisesti ylemmissä sosiaaliluokissa. Tämä kielii myönteisestä muutoksesta, sillä alkoholin käyttö aiheuttaa tuntuvat kustannukset vuosittain.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut