Pääkirjoitus: Jos Imatran koulurakennetta suunniteltaisiin nyt, tehtäisiinkö koulukeskuksia vain kaksi?

Minna Mäkinen

Pääkirjoitus: Jos Imatran koulurakennetta suunniteltaisiin nyt, tehtäisiinkö koulukeskuksia vain kaksi?

Imatralla eletään taas kerran rakennemuutoksen aikaa. Se näkyy konkreettisesti katukuvassa. Vanhoja kouluja on purettu tänä vuonna jo kaksi ja lisää on purkulistalla.

Toisaalla rakennetaan uutta koulukeskusta Mansikkalaan. Uuden rakentaminen alkaa myös maan tasalle lanatun Kosken koulun paikalle.

Samaan aikaan Imatran kaupunki käy yt-neuvotteluja ja irtisanomisuhka leijuu myös hyvinvointi- ja koulutuspalvelujen yllä.

Säästöt ja leikkaukset tulevat olevan arkipäivää tulevina vuosina, siihen suuntaan näyttävät kuntatalouden mittarit ja Eksoten ennusteet.

Väestöennusteet ja laskelmat tulevien vuosien kouluikäisten määrästä Imatralla kertovat siitä, että uusissa koulukeskuksissa tulee riittämään hyvin tilaa jo 4—5 vuoden kuluttua, kun oppilasmäärät putoavat.

Kosken koulukeskuksen kohdalla tilanteeseen ehdittiin jo varautua. Osa uudesta koulusta toteutetaan moduulina, joka voidaan poistaa käytöstä, kun oppilasmäärä laskee.

Koulukeskuksen suunnitteluvaiheessa ei ollut vielä tarkasti tiedossa, kuinka painaviksi kuntatalouden taakat ovat kasvamassa.

Jos tilannetta puntaroitaisiin nyt, olisiko Imatralla päätetty edetä vain kahden koulukeskuksen mallilla?

Ennustaminen on vaikeaa. Imatran ensimmäistä, Alvar Aallon toimiston suunnittelemaa yleisasemakaavaa vuodelta 1953, tehtiin sadan tuhannen asukkaan kaupungille.

Enimmillään Imatran väkiluku kävi yli 35 000 asukkaan lukemissa. Imatra haastoi tasavertaisesti Lappeenrantaa vielä 1980- ja 1990-luvulla. Uusissa ennusteissa Imatran koko vakiintuu lähemmäs 20 000 asukkaan lukemia ja siihen on tottuminen.

Uusia asukkaita kaupunkiin houkutellaan tulevina vuosina rantarakentamisella Vuoksen ja Saimaan maisemiin. Jos niihin neliöihin ei ole varaa, hyvä uutinen voi olla vaikka se, että koulukeskuksista löytyy jatkossa tiloja eri alojen harrastajillekin.

Jarmo Hämäläinen