Tehtaalla vaaditaan tietoa ja taitoa

Kai Skyttä

Teräsmarkkinoiden hyiset tuulet ovat lauhtuneet. Viime vuosien toistuneiden lomautusten jälkeen Ovakon Imatran tehtailla on saatu alkuvuoden aikana tiedottaa kymmenien ihmisten rekrytoinneista, eikä vauhti näytä vieläkään hiipuvan. Teräksen kysyntä on maailmalla tällä hetkellä niin tapissa, että vaikka tuotantokoneista otetaan Imatrallakin kaikki irti, toimitusajat ovat venyneet pitkiksi.

Terästehtaan palkatessa lisää väkeä uutinen on aina hyvä. Vaikka Ovakon sijoitus Imatran suurimpien työnantajien joukossa onkin huippuvuosista laskenut, on yli satavuotiaalla tehtaalla vankka jalansija imatralaisten ja naapurikuntienkin väen työllistäjänä.

Ovakon uudelleenjärjestelyohjelman pitäisi olla ohi tämän vuoden aikana. Täydet hyödyt siitä odotetaan syntyvän vuodelle 2018.

Tosiasia silti on, että vielä pari vuotta sitten henkilöstöä tehtaalla oli 600, kun nyt lukumäärä on 560. Vaikka tuotantomäärät kasvaisivatkin, lisätään sitä yhä enemmän automaation kautta. Teknologia kasaa uudenlaiset paineet henkilöstön osaamiselle. Tehtaalla on jo nyt vaikeuksia löytää lähialueilta tekijöitä erityistaitoja vaativiin vastuullisiin tehtäviin.

Ovako ei ole pulmansa kanssa yksin. Imatran seudun metallipajat ovat pitkään harmitelleet osaajien puutetta, eikä apua juurikaan näytä löytyvän henkilöstöputken alkupäästä. Metallialan koulutuksen hakijamäärät ovat olleet alamaissa pitkään.

Toimijoilla olisikin oikea hetki yhdistää voimansa, ennen kuin on myöhäistä. Alan profiilin nosto hyvän markkinatilanteen siivittämänä saattaisi ottaa tuulta alleen. Kovin monella toimijalla ei ole tarjota sitä, mitä metallialalla nyt on: töitä.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.