Pääkirjoitus: Paino-ongelmat ovat yksi lisä suomalaispoikien ongelmakimppuun

AOP

Pääkirjoitus: Paino-ongelmat ovat yksi lisä suomalaispoikien ongelmakimppuun

Maailman terveysjärjestö WHO pitää lasten ja nuorten lihomista maailmanlaajuisena ongelmana, joka on terveydelle jopa suurempi uhka kuin aliravitsemus. WHO on yhdessä Imperial College Londonin kanssa tutkinut lasten ja nuoret lihomista, ja tulokset ovat masentavia. Tutkimuksen mukaan (HS 13.10.) lihavien tyttöjen määrä on vuodesta 1974 kymmenkertaistunut. Poikien käyrä on noussut vielä rajummin.

WHO:ssa pelätäänkin, että edessä on terveyskriisi, sillä ylipainoisuus säilyy helposti aikuisuuteen ja voi aiheuttaa 2-tyypin diabeteksen ja muita niin sanottuja elintasosairauksia.

Noin kolmannes pojista on joko ylipainoisia tai lihavia eli heidän painoindeksinsä on suurempi kuin 25.

Ongelma koskettaa Suomeakin. Tutkimuksen mukaan suomalaiset lapset ja nuoret ovat lihavampia kuin naapurimaissa. Noin kolmannes pojista on joko ylipainoisia tai lihavia eli heidän painoindeksinsä on suurempi kuin 25.

Hyvinvointivaltiossa lihavuus ei enää kerro vauraudesta, vaan jostakin aivan muusta. Ruokaa on tarjolla yllin kyllin, mutta liikkuminen on samalla vähentynyt. WHO:n varoitukset on syytä ottaa vakavasti, sillä lihavuudesta johtuvat aikuisiällä puhkeavat sairaudet ovat hankalia ja kalliita hoitaa.

Lihavuus taas on yksi lisä suomalaispoikien ongelmakimppuun, joka koostuu tyttöjä huonommasta koulumenestyksestä, lisääntyneestä syrjäytymisvaarasta ja huonosta fyysisestä kunnosta. Poikien tilanteeseen pitäisikin kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Ongelmia ei voi jättää poikien tai heidän perheidensä ratkottavaksi, vaan yhteiskunnan tulee tukea heitä siinä. Mikään tasa-arvokysymys se ei ole. Tyttöjen asema ei huonone yhtään, jos ongelmaisten poikien tilannetta korjataan.

Markku Kumpunen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.