Pääkirjoitus: Ihmissalakuljettajat haastavat rajavalvontaa

Kimmo Seppälä

Pääkirjoitus: Ihmissalakuljettajat haastavat rajavalvontaa

Suomen ja Venäjän lähes 1 300 kilometrin pituinen yhteinen maaraja muodostaa pisimmän Schengen -alueen yhtenäisen ulkorajan. Mittavan ja enimmäkseen maastossa kulkevan rajan valvonta asettaa isot haasteet Suomelle.

Ihmissalakuljetuksiin erikoistuneet kansainväliset rikollisjärjestöt etsivät jatkuvasti uusia keinoja hädänalaisten ihmisten rahastamiseksi ja tuomiseksi Schengen-alueelle. Ei siis ole ihme, että niiden mielenkiinto Suomen ja Venäjän välistä rajaa kohtaa on kasvanut.

Rajavartiolaitos katkaisi viime kesänä rikollisliigan käyttämän ylitysreitin Ylämaalla.

Viimeisin osoitus ihmissalakuljettajien kekseliäisyydestä saatiin viime kesänä, kun rikollisliiga lähetti koemielessä kolme iranilaista Venäjältä metsien kautta Suomeen. Heitä ohjattiin Keski-Euroopasta reaaliaikaisesti älypuhelimilla. Koematka tyssäsi Venäjän ja Suomen rajavalvontaan.

Parisen vuotta sitten Saimaan kanavaa pitkin tuli Venäjältä Suomeen venäläinen huvivene, jonka onkaloihin oli piilotettu 17 ihmistä. Tuolloin salakuljetus paljastui Suomessa. Kyse ei silloin ollut enää kokeilusta, vaan viranomaisten mukaan venettä oli käytetty useita kertoja vastaavaan toimintaan.

Kansainvälistä ihmissalakuljetusta pyöritetään isoilla rahoilla, joten mahdollisuuksia erilaisiin kokeiluihin ja onnistuneiden kokeilujen muuttamiseen käytännöiksi on. Tämä aiheuttaa resurssipaineita rajavalvontaviranomaisille.

Rajavartijoiden riittävä määrä yhdessä teknisten valvontalaitteiden kanssa antaa hyvän pohjan tehokkaalle rikollisuuden torjunnalle. Lisäksi kansainvälinen yhteistyö muun muassa Euroopan raja- ja merivartioston (Frontex) kanssa on tärkeää.

EU on päättänyt perustaa pysyvän raja- ja merivartioiden joukon. Se aloittaa 5 000 rajavartijan voimin vuonna 2021 ja vuoteen 2027 joukko on täydessä toimintavalmiudessa 10 000 vartijan vahvuisena. EU siis panostaa rajojensa vartiointiin, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että viime kädessä jokainen maa, Suomi mukaan lukien, vastaa omista rajoistaan.

Antti-Jussi Larvio

Luetuimmat