Pääkirjoitus: Marjastaja voi kohdata karhun tai mökkiläisen Etelä-Karjalan metsissä – Siellä kannattaa olla tarkkana ja muistaa myös käytöstavat

Ella Karttunen

Marjastajan on oltava metsässä valppaana karhujen ja kanssaihmisten varalta.
Marjastajan on oltava metsässä valppaana karhujen ja kanssaihmisten varalta.

Riistanhoitoyhdistysten tiedot kertovat, että Etelä-Karjalan metsissä tallustelee runsaasti karhuja.

Etelä-Karjalassa on tehty tänä vuonna jo satoja karhuhavaintoja. Määrä on kasvussa. Siitä kielii myös 20. elokuuta alkava karhunmetsästyskausi, sillä kaatolupia on myönnetty tänä vuonna viime vuotta enemmän.

Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden-Imatran, Joutsenon, Etelä-Saimaan ja Ylämaan poikkeuslupa-alueilla saa tänä syksynä kaataa 28 karhua.

Karhujen kanssa metsissä pyörii myös iso joukko ihmisiä sienten ja marjojen perässä. Lisäksi korona-aika liikuttaa suomalaisia yhä enemmän luonnon helmaan. Mahdollisuus karhun ja ihmisen törmäämiselle Etelä-Karjalan metsissä on siis kasvanut. Ja todennäköisesti kohtaamisia on jo ollutkin, mutta marjaryppäitä tuijottavat ihmiset eivät aina edes huomaa ympäristössä olevia villieläimiä.

Tarkkana kannattaa olla, mutta syytä pelkoon ei ole. Ihmisen kohdatessaan karhu kääntyy yleensä kannoillaan samaan tapaan kuin ihmiset tekevät. Silloin jos emokarhun havaitsee yhdessä pentunsa kanssa, on syytä olla varovainen ja vetäytyä tilanteesta.

Karhujen lisäksi marjastajien on syytä vilkuilla ympärilleen muutenkin. Jokamiehen oikeudet antavat marjastajille ja sienten kerääjille hyvät mahdollisuudet valita omat paikkansa sadon keräämiseen. On silti hyvä muistaa jokamiehen oikeuksiin liittyvät perusasiat.

Toisten ihmisten pihapiirit ja mökkitontit on syytä kiertää. Meneminen liian lähelle pihoja voi ärsyttää mökkiläisiä ja muita kiinteistöjen omistajia. Viime vuosina on uutisoitu ajoittain puhkeavasta marjaraivosta. Käytöstavoista on hyvä pitää kiinni myös marjareissuilla, puolin ja toisin.

Etelä-Karjalan metsissä on tilaa kaikille.

harri.manskinen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat