Pääkirjoitus: Golfkauden avaus on Imatralla kysymyksiä täynnä

Kalle Sipiläinen

Pääkirjoitus: Golfkauden avaus on Imatralla kysymyksiä täynnä

Imatran golfkentältä ei kauden avauskierroksilla puutu puheenaiheita. Imatran Golfin suurin osakkeenomistaja Stora Enso on talven aikana suunnannut aktiivisen kampanjan golfosakkeiden omistajille saadakseen haltuunsa kahden kolmasosan enemmistön golfyhtiön osakkeista.

Stora Enso on ollut Imatran Golfin ylivoimaisesti suurin osakkeenomistaja ja vallankäyttäjä siitä lähtien, kun Imatran golfosakeyhtiö perustettiin vuonna 1986. Nyt metsäjätti on kuitenkin kerännyt omistukseensa käytännössä kahden kolmasosan enemmistön, jolla se voi halutessaan yksiselitteisesti määrätä, mitä Imatran golfkentällä tapahtuu.

Stora Enso omistaa Imatran golfkentän maapohjan ja rakennukset. Yhtiö on ilmoittanut tavoitteekseen etsiä golfkentälle uuden omistajan, koska golf ei kuulu sen ydinliiketoimintaan.

Imatran Golfilla on pitkät, 20 ja 30 vuoden vuokrasopimukset maasta ja rakennuksista, mutta pääomistaja voi halutessaan ne purkaa enemmistönsä turvin.

Ilman Stora Ensoa ei golfkenttää olisi Imatralle 1980-luvulla rakennettu. Nyt yhtiö haluaa eroon siitä.

Stora Enson lunastustarjous herätti Imatran golfväessä kauden alla levottomuutta. Golfyhtiön suurin osakkeenomistaja ilmoitti, että tämä kesä kentällä pelataan normaalisti, mutta kentän tulevaisuuden ylle lunastuskampanja on heittänyt pitkän varjon.

Aivan helposti Stora Enso ei tavoittelemaansa määräenemmistöä saanut. Halukkaita golfosakkeen myyjiä kyllä löytyi, sillä osakkeiden arvo oli tippunut 1980-luvun noin 2000 eurosta lähes nollaan. Kaikkia osakkeenomistajia ei kuitenkaan löytynyt, osakkeita oli perikunnilla ja tiettävästi myös Venäjällä.

Imatran kaupunki on jo aiemmin linjannut, että se ei lähde käymään Stora Enson kanssa kauppaa golfkentästä. Toivottavasti Stora Ensolla on jo ostaja kiikarissaan, sillä hyvin hoidetun golfkentän alasajo Immalanjärven rannalla olisi varsinaista hölmöläisten hommaa.

Luetuimmat