Pääkirjoitus: Monien vaalien vuosi 2019 on tärkeä Suomelle

Janne Lehtonen

Pääkirjoitus: Monien vaalien vuosi 2019 on tärkeä Suomelle

Alkava vuosi 2019 on Suomelle monin tavoin tärkeä ja merkittävä. Keväällä ovat edessä eduskunta- ja Euroopan parlamentin vaalit. Molemmissa riittää paljon jännitettävää. Suurin oppositiopuolue SDP lähtee kohti vaaleja gallupkärjessä ja jos asemat pitävät, se on myös todennäköisin pääministeripuolue.

EU-vaaleissa kotimaista tulosta kiinnostavampaa on, millaisen kokoonpanon EU-parlamentti saa. Euroopan eri maiden EU-vastaiset populistipuolueet ovat hakeutuneet yhteistyöhön ja pyrkivät vaaleissa kasvattamaan ryhmänsä niin suureksi, että voivat jopa kääntää EU-politiikan suunnan. Populistit ovat lisänneet suosiotaan maiden omissa vaaleissa niin, ettei ajatus ole mahdoton. Yksi EU:n tulevaisuuden kysymyksistä ratkeaa jo aivan lähiviikkoina, kun brittiparlamentti vihdoin äänestää eroamissopimuksesta.

Keväällä ovat edessä eduskunta- ja Euroopan parlamentin vaalit. Maakuntavaalien ajankohta on vielä epävarma.

Eduskuntavaalien jälkeen muodostettava hallitus joutuu pian nimittämisensä jälkeen tositoimiin, kun Suomesta tulee heinäkuun alussa puoleksi vuodeksi EU:n puheenjohtajamaa. Asialistalla ovat tuolloin ilmastopolitiikka, maahanmuuttoasiat sekä EU:n kehittäminen, joka edelleen on jäänyt erilaisten poliittisten tulipalojen sammuttamisen jalkoihin.

Aikaisempien puheenjohtajakausien perusteella on syytä olettaa, että Suomi selviää urakasta hyvin. Ilmastopolitiikan johtamisessa auttaa, kun kotimaiset puolueet perussuomalaisia lukuunottamatta ovat yksimielisiä asian tärkeydestä.

Sote-uudistuksen arvuuttelu jatkuu myös tulevana vuonna. On yhä epäselvää, ehtiikö nykyinen eduskunta hyväksyä uudistukseen liittyvät lait. Jos asia etenee, pääsevät kansalaiset uurnille vielä kerran maakuntavaaleissa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset