Pääkirjoitus: Kulmilla ei nyt mene hyvin, kuluttajien eurot karkaavat muihin suuntiin

Hannu OJala

Pääkirjoitus: Kulmilla ei nyt mene hyvin, kuluttajien eurot karkaavat muihin suuntiin

Imatrankosken ydikortteleiden yrittäjillä on aihetta hämmennykseen. Yhteinen huoli on se, että asiakasmäärät ja tulot ovat kääntyneet laskuun, eikä tämä kaikki johdu pelkästään ruplan kurssin heikkenemisestä.

Venäläisasiakkaiden määrä on vähentynyt, mutta sen lisäksi yhä useampi paikallinen kiikuttaa maksukorttinsa Mansikkalan suuntaan tai aina Lappeenrantaan asti.

Imatrankosken keskustan eli paikallisesti kulmien vetovoima on kaupallisesti alamäessä. Sitä kehitystä ei pelkästään kosmeettisilla korjauksilla pysäytetä, vaikka yrittäjien kokouksessa yhdeksi keskustelunaiheeksi nousikin keskustan paikoin nuhruinen ulkoasu.

Keskustan paraatipaikalla olevan Napinkulman liiketalon tyhjeneminen antaa tälle nuhruiselle ilmeelle oman lisänsä niin kauan, kunnes uusi rakennushanke joskus lähtee liikkeelle. Valtionhotellin vieressä nyyköttävä ja rapistuva Lähteen talo ja hotellin toisella kulmalla tyhjillään oleva entinen huoltoaseman tontti eivät kumpikaan ole ydinkeskustan komistuksia.

Näiden tonttien osalta Imatran kaupunkikin varmaan voisi tehdä osansa Imatrankosken ilmeen ehostamisessa.

Suurten kaupparyhmien suuret kaupat on sijoitettu Mansikkalaan.

Imatrankosken ytimessä kävelykatu Koskenpartaan varrella on kaksi Imatran entistä kaupallisen jätin rakennusta. Väärätalo oli Osuusliikkeen linnake ja sen naapurissa oli S-ryhmän Vuoksenmaa oli se toinen suuri kauppa.

Nyt suuret asiakasvirrat ovat siirtyneet Mansikkalan marketteihin. Imatrankoskella entisten jättien tiloissa nykyiset omistajat joutuvat miettimään, kuinka vanhat tilat täytetään ja millä rahalla rakennusten korjausvelkaa maksetaan.

Osuusliikettä ei enää ole, nykyiset suuret eli S-ryhmä ja Kesko eivät suurimpia kauppojaan Imatrankoskelle tuo, eikä Alkokaan ole taipunut palaaman Imatrankoskelle. Siinä sitä riittää pohtimista.

Jarmo Hämäläinen

jarmo.hamalainen@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut