Pääkirjoitus: Pääministeri taas myrskyn silmässä

Vesa Moilanen

Pääministeri Juha Sipilä. Arkistokuva.
Pääministeri Juha Sipilä. Arkistokuva.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on joutunut taas mediamyrskyn silmään. Perussuomalaisten hajoamisesta kirjan kirjoittanut toimittaja Lauri Nurmi väittää Sipilän valehdelleen eduskunnassa sanoessaan, ettei ollut tehnyt suunnitelmia perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamisen varalta.

Erityisesti eduskunnan vasemmisto-oppositio on tarttunut väitteeseen ja hauaa saada pääministeriltä lisäselvityksiä asiasta. Sipilä on itsekin todennut pohtineensa erilaisia vaihtoehtoja, mihin oppositio perustaa epäilynsä.

Syytös eduskunnalle valehtelemisesta on niin vakava, että sen todenperäisyys on varmasti syytä selvittää. Varsinkin, kun perussuomalaisten ryhmän hajoamiseen liittyi Sipilän hallituksen uudelleenjärjestelyt, joiden demokraattisuutta epäiltiin heti tuoreeltaan. Myöhemmin sinisiksi muuttuneet soinilaiset saivat pitää viisi ministeripaikkaansa, vaikka ryhmän koko väheni puoleen entisestä.

Kyse on siitä, sopivatko Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo mahdollisesti ennen perussuomalaisten puoluekokousta soinilaisten kanssa tulevista järjestelyistä, jos Jussi Halla-ahon johtama siipi saa puolueessa vallan. Tällöin he olisivat olleet vaikuttamassa toisen puolueen ja hallituskumppanin hajoamiseen.

Sen sijaan pelkkää varautumista tuleviin tapahtuminen ei voi pitää mitenkään vääränä, vaan puoluejohtajien perustehtävänä. Tarkan käsikirjoituksenkin laatiminen etukäteen tuntuu vaikealta toteuttaa, koska perussuomalaisten puoluekokous on hyvin ennakoimaton.

Viime kesäkuun tapahtumat ovat hyvin poikkeuksellisia Suomen poliittisessa historiassa, ja siksi niiden kulkua olisi laajemminkin tarvetta avata.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Uusimmat uutiset