Pääkirjoitus: Tasa-arvosta yritetään Imatralla tehdä tarveharkintaista — SDP:n aloite tarjoaa helppoa ratkaisua monimutkaiseen pulmaan

Matti Veijalainen

Pääkirjoitus: Tasa-arvosta yritetään Imatralla tehdä tarveharkintaista — SDP:n aloite tarjoaa helppoa ratkaisua monimutkaiseen pulmaan

Miksi kaiken pitääkin aina muuttua. Imatran SDP:n aloite poliitikkojen vaikutusvallan lisäämisestä kaupungintalon rekrytoinneissa huokuu menneiden aikojen nostalgiaa. Aloite on maailmasta, jossa tehtaalle mentiin suvun avuilla, puoliso iskettiin naapuritalosta ja johtajiksi valittiin hyviä veljiä. Ajan pyörä on sittemmin tuulettanut osaamisvaatimuksia, parisuhteita ja lainsäädäntöä, joista etenkin jälkimmäistä pönkittää pyrkimys tasa-arvoon.

Itse asiassa juuri SDP:n oma tasa-arvo-ohjelma tältä vuosikymmeneltä sanoo sen oivallisesti: ”Tasa-arvo takaa parhaiten sen, että kaikkien ihmisten lahjakkuus, luovuus ja työpanos ovat mukana hyvinvoinnin, sivistyksen ja talouden kehittämisessä”.

Demareiden aloitteen taustalla on tuska virkamiehistön lappeenrantalaistumisesta. Kohde on helppo, ja siitä tykkää myös helpoista ratkaisuista humaltuva kansa. Mutta jos paikkakunnan kyvyt eivät kiinnostu kaupungintalosta, eikö silloin peiliin katsomisen paikka ole juuri poliitikoilla?

Maailmassa on liian paljon esimerkkejä siitä, miten ihmisten, tavaroiden ja tiedon liikkumista rajoitetaan keinotekoisilla ja jopa väkivaltaisilla toimenpiteillä. Harvassa ovat ne tapaukset, joissa kyseiset toimet tuottaisivat hyvää yhteiskunnalle saati yksilöille. Osaaminen muiden resurssien lailla liikkuu kysynnän perässä, ja myös valitsee itse suuntansa.

Hakijakunta julkisiin virkoihin on muuttunut viime vuosina paljon. Pelkän juridisen pätevyyden lisäksi kunnat etsivät kokonaisvaltaisempaa osaamista muun muassa elinkeinoelämän saralta. Helppoa hyvien tekijöiden löytäminen ei ole ollut enää pitkään aikaan. Tätä trendiä Imatran profiloituminen oman väen suosijaksi tuskin helpottaa.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset