Pääkirjoitus: Imatran kotihoidon korjaamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen

Marleena Liikkanen

Lähihoitajan työ on itsenäistä ja vaativaa.
Lähihoitajan työ on itsenäistä ja vaativaa.

Kipuilu Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) järjestämässä vanhusten kotihoidossa jatkuu erityisesti Imatralla.

Valitettavaa on, että Eksote ei ole onnistunut edelleenkään rekrytoimaan tarpeeksi lähihoitajia tuohon vaativaan työhön. Imatralla on kaiken aikaa auki lähihoitajan tehtäviä, mutta työhön sopivia hakijoita ei ole tarpeeksi.

Kotihoitajien kiireisiä työpäiviä kuormittavat entisestään huonokuntoisten asiakkaiden ennakoimattomat kotiutukset, puutteelliset apuvälineet sekä normaalikäyntien päälle tulevat turvapuhelinhälytykset.

Aluehallintovirasto edellyttää, että Eksote hoitaa alimiehityksen ja muut havaitut epäkohdat kuntoon 13. syyskuuta mennessä. Kiire tulee.

Toivottavasti Eksoten organisaatiossa tehdään kaikki voitava, jotta tilanne kohenee. Raskasta työtä tekevän henkilöstön uupuminen heikentää kotihoidon monesti huonokuntoisten asiakkaiden hoidon tasoa.

Lähihoitaja Anne Liukkonen (UV 26.7.) on harmissaan siitä, että mediassa kotihoidosta on tehty mörkö. On valitettavaa, että suurennuslasin alla olevat epäkohdat saavat onnistumiset ja työn hyvät puolet helposti unohtumaan.

Parhaimmillaan kotihoito on aitoja kohtaamisia, vuorovaikutusta, välittämistä sekä hyvää hoitoa ja huolenpitoa.

Kotihoidon ongelmat on kuitenkin uskallettava myös jatkossa nostaa esiin niin henkilöstön kuin mediankin taholta. Hoitaja ei voi olla robotin lailla paikasta toiseen singahteleva kone. On päästävä eroon logistisista järjettömyyksistä ja liiasta kiireestä. Käsipareja on löydyttävä tarpeeksi.

Aikaa pitää olla välillä myös istahtaa ja kuunnella hoidettavaa.

Minna Mäkinen

minna.makinen@uutisvuoksi.fi

Eksote kouluttaa lähihoitajia myös oppisopimuksella.