Pääkirjoitus: Moni meistä on hoksannut korona-aikana lähiluonnossa liikkumisen merkityksen – toivottavasti vipinä poluilla jatkuu vilkkaana myös olojen normalisoiduttua

Minna Mäkinen

Imatran seudulla on monia käymisen arvoisia luontokohteita. Ruokolahden Kummakivi on yksi niistä.
Imatran seudulla on monia käymisen arvoisia luontokohteita. Ruokolahden Kummakivi on yksi niistä.

Imatran seudun kuntopolut ja retkeilyreitit ovat kokeneet koronarajoitusten värittämien viikkojen aikana todellisen kävijäryntäyksen. Moni on suunnistanut ulkoilemaan vaikkapa Malonsaareen, Haukkavuorelle ja Kummallekivelle.

On hienoa, että lähialueiden komeat luontokohteet on löydetty ja luonnossa liikkumisen hyvinvointia lisäävä vaikutus ymmärretty.

Myös riskiryhmiin kuuluvat ihmiset, joita rajoitustoimilla on erityisesti suojeltu, ovat meikäläisissä oloissa onnellisessa asemassa. He eivät ole olleet vankeina neljän seinän sisällä niin kuin voi olla isoissa kaupungeissa, vaan ovat voineet ulkoilla turvallisesti.

Nyt kun sosiaaliset kontaktit ja aktiviteetit ovat olleet minimissä, on moni löytänyt sisältöä elämään nimen omaan luonnossa liikkumisesta.

Kunto rapistuu varsinkin ikäihmisillä salakavalasti, jos päivät kuluvat sisätiloissa televisiota katsellen tai älylaitteen ääressä istuen.

Yleisesti ottaen meillä jokaisella on vastuu omasta terveydestämme ja toimintakyvystämme. Se ei ole lääkärillä, muulla tietoviisaalla tai lääkedosetilla. Meistä jokainen on itse oman terveytensä paras asiantuntija.

On tietysti sairauksia, joihin ei omalla toiminnalla voi mitenkään vaikuttaa. Moniin sairauksiin kuitenkin voi. On lukuisia esimerkkejä siitä, miten vaikkapa ylimääräisten kilojen karistaminen on auttanut vähentämään arjessa tarvittavaa lääkitystä. On voinut alkaa uusi, aktiivisempi elämä.

Toivottavasti vipinä lähipoluilla jatkuu yhtä vilkkaana normaalioloissakin.

minna.makinen@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat