Pääkirjoitus: Leikkausten tielle päätyneen Imatran on oltava tarkkana — Kaupungin palveluita paljon käyttävien kohdalla karsinnat kertaantuvat

Ismo Pekkarinen

Pääkirjoitus: Leikkausten tielle päätyneen Imatran on oltava tarkkana — Kaupungin palveluita paljon käyttävien kohdalla karsinnat kertaantuvat

Sosiaalineuvos Jaakko Tuomi piti Imatralla eilen painokkaan puheenvuoron pienituloisten eläkeläisten tilanteesta. Tuomi hämmästeli vanhusten viikon juhlassa, miten tämän päivän yhteiskunta ei pysty tarjoamaan rakentajilleen parempaa turvaa. Kysymys on aiheellinen, vaikka lääkkeeksi tarjottu tulotason nostaminen kohentaisi myös monen muun ihmisryhmän tilannetta.

Kun puhutaan valtion ja kuntien taloudellisista tilanteista, puhutaan ennen kaikkea heikoimpien asioista. Erilaisten tukien ja tulonsiirtojen piirissä olevien ihmisten kannattelu heidän omassa arjessaan on julkistalouden suurimpia menoeriä. Samalla ilman kestävällä tasolla olevaa rahallista apua saattavat yksilöiden ohella kokonaiset kansanosat pudota todelliseen kurjuuteen. Yhteiskuntamme perustuu tasa-arvoon ja inhimillisen elämän mahdollistamiseen kaikille. Sen vuoksi myös ikäihmisten äänen on kuuluttava.

Imatra rakentaa paraikaa ensi vuoden budjettiaan, jonka päällä leijuu leikkauksien uhka. Välttämättömien menojen kasvun vuoksi kuluja on karsittava jokaisella toimialalla. Sosiaalisessa mediassa supistusten on pelätty koituvan vanhusten harteille.

Mikään kunta ei tekisi leikkuria pelkästään yhdelle väestöryhmälleen. Toimenpiteiden kertautuminen on kuitenkin hyvä ottaa huomioon. Ikäihmiset ovat monesti juuri heitä, joiden elämänpiiri on tiukasti kaupungin rajojen sisäpuolella. Sellaista joukkoa eri palveluiden karsiminen tai kallistuminen kirpaisee erityisesti.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat