Pääkirjoitus: Suomessa asuu onnellinen, mutta eripurainen kansa — Jotain on pielessä, kun hallitukset kaatuvat ja vihapuheet voimistuvat

AOP/Timo Korhonen

Pääkirjoitus: Suomessa asuu onnellinen, mutta eripurainen kansa — Jotain on pielessä, kun hallitukset kaatuvat ja vihapuheet voimistuvat

Presidentti Sauli Niinistö oli uudenvuoden puheessaan huolissaan Suomen poliittisen ja henkisen ilmaston muuttumisesta yhä eripuraisemmaksi.

Niinistö muistutti, että Suomen hallitukset eivät ole 2000-luvulla päässeet maaliin saakka ilman kompurointia. Vuosikymmeniä jatkunut koko vaalikauden mittainen hallitustyön perinne on nyt muisto vain.

Vuoden 2019 aikana Suomessa oli vallassa kolme eri hallitusta.

Päättynyt vuosi 2019 huipensi kehityksen, kun Suomessa nähtiin saman kalenterivuoden aikana kolme eri hallitusta, joista kaksi meni nurin.

Hallitukset ovat vaihtuneet niin sisäisen kuin ulkoisen paineen vuoksi ja monesti muutokset ovat olleet vain kosmeettisia. Pääministeri vaihtuu, mutta lähes kaikki ministerit jatkavat samalla hallitusohjelmalla.

Jatkuvat vaihdokset jättävät joka tapauksessa jälkensä politiikan tekoon. Pitkäjänteisten hankkeiden eteenpäin vieminen kärsii poukkoilusta ja aina uudelleen aloittamisesta. Tästä sote-uudistus on surullisen kuuluisa esimerkki.

Presidentti Niinistö oli huolissaan myös kärjistyneestä keskustelukulttuurista. Vaikka nettiyhteydet ovat avanneet tiedon valtatiet, keskittyy monilla tiedonhankinta vain omien näkemysten ja ennakkoluulojen lujittamiseen.

Yhteisymmärryksen ja kompromissien hakeminen vaatii paitsi tietoa, myös toisten ihmisten ja mielipiteiden kunnioittamista. Se ei ole Suomessa tämän päivän keskustelukulttuurissa kovin korkeassa kurssissa.

Suomalaiset on nostettu kansainvälisissä vertailututkimuksissa maailman onnellisimmaksi kansaksi. Saapa nähdä kuinka kauan Suomi voi sillä tittelillä ylpeillä.

Eduskunnann pitäisi olla Suomi pienoiskoossa ja ehkä se sitä onkin. Nyt Arkadianmäellä ja vallan kabineteissa tuntuu istuvan kovin eripuraista väkeä.

Jarmo Hämäläinen

Luetuimmat