Pääkirjoitus: Jutta Urpilainen vei komissaarikisan

Kun Jutta Urpilainen tiistaiaamuna kertoi Iltalehden haastattelussa olevansa kiinnostunut EU-komissaarin tehtävästä, hän taisi jo tietää, mitä päivä tuo tullessaan. Iltapäivällä kokoontunut SDP:n puoluevaltuusto nimitti hänet Suomen komissaariehdokkaaksi samalla, kun se päätti puolueen ministerilistasta.

Urpilaisen valintaa ei voi sanoa mitenkään yllätykselliseksi, koska puolueen puheenjohtaja ja tuleva pääministeri Antti Rinne oli useaan kertaan todennut, että nyt on naisen vuoro.  Rinne piti sanansa.

Ratkaisu merkitsi myös sitä, ettei Suomi esitä kahta ehdokasta, miestä ja naista, komissioon, kuten paikasta kilpaillut europarlamentaarikoksi suurella äänivyöryllä valittu Eero Heinäluoma oli esittänyt.

Meriiteiltään Jutta Urpilainen täyttää hyvin komissaarille asetettavat vaatimukset. Hän on toiminut kansanedustajana, ollut puolueensa puheenjohtajana ja kantanut merkittävää  valtiovarainministerin salkkua hallituksessa.

Urpilainen tunnetaan myös eurooppalaisissa ympyröissä, koska hänen ministerikautensa osui aikaan, jolloin Kreikan tukipaketeista piti sopia.

Rinteelle valinta tarjosi myös mahdollisuuden hyvitellä sitä mielipahaa, joka jäi kytemään, kun hän syrjäytti Urpilaisen SDP:n puheenjohtajan paikalta.

Rinteen mukaan Suomi tavoittelee komissiosta mahdollisimman raskasta eli Euroopan unionin kehittämisen kannalta merkittävää salkkua. Urpilaisen taustan perusteella talousasioihin liittyvä tehtävä voisi sopia.  Toinen asia on, hyväksyvätkö Etelä-Euroopan maat hänet siihen tehtävään. Ministerinä tiukkaa talouslinjaa kannattanut Urpilainen joutui vastakkain niiden kanssa.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset